Német lap: Merkel elutasító választ adott Seehofer alkotmánybírósági eljárással fenyegető levelére

Német lap: Merkel elutasító választ adott Seehofer alkotmánybírósági eljárással fenyegető levelére
forrás: youtube.com

Berlin, 2016. április 26., kedd (MTI) – Angela Merkel német kancellár elutasító választ adott Hors Seehofer alkotmánybírósági eljárással fenyegető levelére és egyetlen lényeges pontban sem engedett a bajor miniszterelnöknek a szövetségi kormány menekültpolitikája körül kibontakozott vitában – írta kedden a Süddeutsche Zeitung című német lap.

 

Angela Merkel hétfőn küldte meg válaszát Horst Seehofer januári levelére, és a Süddeutsche Zeitung szerint a bajor kormányfő valamennyi állítását visszautasította. A nem nyilvános levélben az áll, hogy a kancellári hivatal és az illetékes minisztériumok alaposan tanulmányozták a menekültpolitikai fordulatot követelő bajor politikus felvetéseit, és arra a megállapításra jutottak, hogy téved.

Így alaptalan az az állítás, hogy a szövetségi kormány nem vesz tudomást a menekültügyet szabályozó jogi előírásokról, és az sem igaz, hogy nem tett lépéseket az országba érkező menedékkérők számának csökkentésére.

Angela Merkel kiemelte, hogy kormánya a menekültválság tartós megoldására törekszik, célja, hogy csökkenjék az Európai Unió (EU) területére érkező menekültek száma, de az EU ezzel együtt is megfeleljen humanitárius kötelezettségeinek. Ezért nemzeti, európai és nemzetközi szinten is lépéseket kell tenni – írta a kancellár.

Felidézte a február elején Londonban a szíriai menekültek javára rendezett adományozói konferenciát és az EU-Törökország menekültügyi megállapodást, amely értékelése szerint kihúzta a talajt az Égei-tenger térségében tevékenykedő embercsempészek alól, és jelentősen csökkentette a Törökországból az EU-ba irányuló illegális migrációt.

Angela Merkel ismertette, hogy kormánya az uniós menekültügyi rendszer – a Dublin III-ként emlegetett jogszabály – reformjáért is tesz erőfeszítéseket, hogy a közösség egységes és határozott választ adhasson a kihívásra, és felsorolta a nemzeti szintű intézkedéseket, egyebek között a menekültügyi ellátórendszer pénzügyi forrásainak bővítését és a védelemre nem szoruló menedékkérőket vonzó, úgynevezett rossz ösztönzők kiiktatását a rendszerből.

Horst Seehofer jogi kifogásaira általánosságban reagált, rámutatott, hogy az uniós és nemzeti jogszabályok engednek mozgásteret a kormánynak, amely élt is ezzel. Háromoldalas levelében végül méltatta a bajor hatóságok munkáját és jelezte, hogy a berlini vezetés a szoros egyeztetés folytatását kívánja.

Hors Seehofer január 26-án kelt levelében követelte, hogy állítsák meg a menedékkérők tömeges beáramlását, és évi 200 ezer főben korlátozzák a befogadható menedékkérők számát. Hatoldalas levelében kifejtette: a német határ szigorú ellenőrzésére van szükség, amíg nem áll helyre a rend az uniós külső határokon. Hangsúlyozta, hogy a bajor kormány az alkotmánybírósághoz fordul, ha Berlin nem teljesíti követeléseit.

A Süddeutsche Zeitung online kiadásában megjelent beszámoló szerint a müncheni miniszterelnöki hivatalban úgy látják, Berlin azért nem válaszolt három hónapig, mert várta, hogy csökkenjen a menedékkérők száma, és így könnyebb legyen a bajor követelések visszautasítása. Most München sem sieti el a reakciót, azzal számol, hogy ha esetleg ismét fölerősödik a menekülthullám, akkor követeléseit nagyobb eséllyel érvényesítheti.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás