Német kormányszóvivő: korai lenne értékelni az EU-Törökország megállapodás végrehajtását

Berlin üdvözli Brüsszel javaslatait
Steffen Seibert német kormányszóvivő. (korábbi felvétel, forrás: commons.wikimedia.org)

 Berlin, 2016. március 21., hétfő (MTI) – Új szakaszt jelent a migrációban a menekültválság kezeléséről kötött uniós-török megállapodás, de annak végrehajtását még korai lenne értékelni – mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

A megállapodás legfontosabb pontjának életbe lépése után “36 órával nincs sok értelme mérleget vonni” – mondta Steffen Seibert, utalva a vasárnap életbe lépett szabályra, miszerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében uniós tagországok legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Steffen Seibert elmondta, hogy a mechanizmus beindítása nagyszabású szervezési, logisztikai feladat, és a német kormány teljes erővel dolgozik annak megoldásán. Hozzátette: biztosan eltelik még néhány nap, mire az uniós tagországokból megérkeznek a görög szigetekre a helyi hatóságokat támogató menekültügyi szakemberek, tolmácsok, rendőrök és technikai eszközök, berendezések.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: helyes döntés volt a visszaküldésről rendelkező szabály vasárnapi bevezetése, az pedig mindig is világos volt, hogy a visszaküldéshez szükséges szakemberek nem az első naptól kezdve állnak rendelkezésre Görögországban.

Ugyanakkor a megállapodás életbe lépése “világos és fontos üzenet, azt jelenti, hogy új szakasz kezdődött a migrációban, egy olyan szakasz, amelyben nemcsak drága és életveszélyes megbízni az embercsempészekben, hanem értelmetlen is”, mert az illegális migráció az Égei-tengeren keresztül már nem járható út Európába – mondta Steffen Seibert.

Kiemelte, hogy a megállapodás révén sikerülhet “drasztikusan visszaszorítani, talán meg is szüntetni az illegális migrációt az Égei-tengeren, és véget vetni az embercsempészek embertelen üzletének”. A megállapodás így lehetőséget ad arra, hogy a “valóban védelemre szoruló emberek irányított, rendezett és legális módon bevándorolhassanak Európába” – mondta a német kormányszóvivő.

Hangoztatta: az EU és Törökország pénteki megállapodása fontos döntés, nagy előrelépés, azt jelenti, hogy “Európa végre közösen cselekszik és közösen vállal felelősséget”.

A Törökországból befogadandó szíriai menekültek tagországok közötti szétosztásával kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Szlovákia és Magyarország ugyan “más úton akar járni”, de a többi 26 tagország “nagyon világosan kifejezésre juttatta szándékát”, hogy részt vesz a megállapodás végrehajtásában.

Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője a Frankurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap értesülését megerősítve elmondta, hogy a kormány 100 menekültügyi szakembert és 200 rendőrt ajánlott fel az egyezmény végrehajtásának támogatására. Kiválogatásuk már elkezdődött, a menekültügyi szakembereket a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivataltól (BAMF), a rendőröket a szövetségi rendőrségtől csoportosítják át.

Részleteket egyelőre nem tudni, mert még nem készült el az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) és az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex műveleti terve, az viszont biztos, hogy a németek kizárólag támogató, segítő feladatokat látnak majd el, mivel görög területen csak a helyi hatóságok munkatársai hozhatnak döntéseket – mondta a szóvivő.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás