Német alkancellár: Angela Merkel és a CDU/CSU nagyot hibázott

Német alkancellár: Angela Merkel és a CDU/CSU nagyot hibázott
forrás: flickr.com

Berlin, 2016. augusztus 13., szombat (MTI) – Angela Merkel német kancellár és a jobboldali CDU/CSU pártszövetség “nagyot hibázott”, mert nem gondoskodott időben a menekültek oktatásának, képzésének és elhelyezkedésének, valamint a közbiztonság erősítésének feltételeiről – mondta egy szombati lapinterjúban Sigmar Gabriel német alkancellár, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

 

A politikus a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, egyetért-e Angela Merkel azon híres jelmondatával, hogy “Sikerülni fog!” (Wir schaffen das), kiemelte, hogy ez a mondat ugyan “jól hangzik, de nem elég”, és helyette inkább azt kellene mondani, hogy “Megcsináljuk!” (Wir machen das!).

Hozzátette: “nagy hiba volt” a kancellár és a CDU/CSU részéről kiadni a “Sikerülni fog!” jelszót és után szabadjára engedni a folyamatokat. Az SPD-nek “hosszan kellett küzdenie” azért, hogy az uniópártok végre hajlandóak legyenek az önkormányzatok megsegítésére, az integrációs törvény megalkotására és a jogszabály végrehajtásához szükséges pénzügyi források biztosítására.

Ráadásul a CDU/CSU “még csak most kezd el gondolkodni arról, hogy mire lenne még szüksége a szövetségi rendőrségnek”, holott a szociáldemokraták már egy éve sürgetik a fejlesztéseket, és csak a párt nyomására sikerült elérni az eddig elhatározott háromezer fős létszámfejlesztést – mondta az SPD elnöke.

A kancellár, az általa vezetett CDU és a bajor testvérpárt, a CSU miatt “végtelenül sok időt veszítettünk” – jelentette ki Sigmar Gabriel.

Az interjúhoz kapcsolódik a Bild című lap szombaton közölt értesülése, miszerint Angela Merkel úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozóra hívta hivatalába szeptember 14-re a legfontosabb német nagyvállalatok vezetőit. A megbeszélés témája a menekültek munkaerőpiaci integrációja, a kancellár azt kéri majd a vállalatoktól, hogy biztosítsanak a menekülteknek több gyakornoki, ipari tanulói helyet és munkahelyet – írta a Bild.

Bírálta a kancellárt Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök, a CSU volt elnöke is, aki a Der Spiegel című hírmagazin szombati számában megjelent interjúban kiemelte: Angela Merkel még mindig nem veszi eléggé komolyan az emberek aggodalmait és félelmeit, pedig a német polgárok “félelmei még soha nem voltak annyira nagyok, mint most”.

A többség véleményét már nem is Angela Merkel, hanem Horst Seehofer jelenlegi bajor kormányfő, CSU-elnök fejezi ki – mondta Edmund Stoiber.

Egyebek között hozzátette: az ellenőrizetlen bevándorlás “biztonsági problémát is jelent, mert a menekültek között sajnos becsempészett bűnözők vagy bűnözővé váló emberek is vannak”.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás