Négy átengedőpont létesül az osztrák határon

Négy átengedőpont létesül az osztrák határon
Illuszttráció, forrás: www.dailymail.co.uk

Bécs, 2016. április 7., csütörtök (MTI) – Júniusig legalább négy átengedőpont létesül a menekülteknek az osztrák határon, ebből kettő a magyar-osztrák szakaszon – közölte az osztrák belügyminisztérium csütörtökön az APA osztrák hírügynökséggel.

 

A burgenlandi Miklóshalmánál (Nickelsdorf) és Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz), a tiroli Brenner-hágónál és a karintiai Thörl-Maglern településnél tervezik a hatóságok, hogy irányítottan léptetik majd át a menekülteket. Az építési munkálatokat egyelőre nem kezdik meg.

A tárca megerősítette korábbi közlését, miszerint a fentiekkel együtt 12 ponton terveznek bevezetni olyan határellenőrző rendszert, mint amilyen a Szlovéniával közös határszakaszon fekvő Spielfeldnél már működik. A csütörtökön megnevezett négy településen túl a stájerországi Bad Radkersburgnál és Langeggnél, a karintiai Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel), Lavamünd, valamint a Bleiburg és Grablach települések közötti szakaszon, a tiroli Sillian és Nauders településeknél, valamint a tiroli Brenner-hágó egy másik érintett szakaszán alakítanak ki átengedőpontot.

A tárca közlése szerint “amennyiben a helyzet megköveteli”, ellenőrzéseket fognak végezni minden olyan határátkelőnél, ahol fokozódik a menekültáradat.

A minisztérium tájékoztatása szerint a burgenlandi határszakaszon és a tiroli Brenner-hágónál már a következő napokban az eddiginél nagyobb létszámú személyzet végez majd ellenőrzést.

A katintiai illetékesek már elkészítették az érintett tartományi átkelők kialakításának terveit, a megvalósítással kapcsolatban a belügyminisztérium utasítására várnak.

Amint a belügyi tárca a tiroli határirányítási rendszer terveit jóváhagyja, a tiroli rendőrség szerint május végére felállhatna az átengedő pont, azonban a határ menti ellenőrzést már korábban el tudnák kezdeni. A tiroli Brenner-hágónál jelenleg nyugodt a helyzet, csak néhány menekült érkezik.

A stájerországi Spielfeldnél lévő átengedőpontra március eleje óta nem érkeztek migránsok – közölte csütörtökön Fritz Grundnig rendőrségi szóvivő. Emiatt jelenleg kevesen teljesítenek szolgálatot az érintett határszakaszon és a grazi ideiglenes, kétezer főre kialakított befogadóhely is üresen áll.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken Angelino Alfanóval az olasz belügyi tárca vezetőjével találkozik, hogy tájékoztassa kollégáját az osztrák kormány döntéséről.

Mikl-Leitner az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) szerdán úgy nyilatkozott, hogy Ausztria felkészül esetleges új migrációs útvonalakra, ezért a következő hetekben az osztrák rendőrség az ország keleti felére, a magyar-osztrák határszakasz burgenlandi részére fog összpontosítani.

A januárban hozott osztrák döntés szerint naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Egy korábbi döntés szerint idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer migránst engednek be az országba. Tavaly 89 ezer kérelmet nyújtottak be, mintegy három és félszer annyit, mint egy évvel korábban. Idén egyre kevesebben akartak Ausztriában maradni: április első hetében mintegy 750-en, februárban ötezren, januárban hatezren, decemberben 7300-an, novemberben 12 ezren.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás