Nagymértékben gyengült Angela Merkel támogatottsága

Angela Merkel
korábbi felvétel, Angela Merkel, ARD

Berlin, 2016. április 22., péntek (MTI) – Nagymértékben gyengült Angela Merkel kancellár támogatottsága Németországban, és csökkent az általa vezetett CDU/CSU jobbközép pártszövetség népszerűsége is; a lakosság többsége szerint a kormány nem tud úrrá lenni a menekültügyi helyzeten – mutatták ki pénteken ismertetett felmérések.

 

Az ARD országos köztelevízió felmérése szerint a németek 52 százaléka úgy látja, hogy Angela Merkel kormánya nem tudja kezelni a menekültügyi helyzetet, és csak 46 százalék vélekedik úgy, hogy képes erre.

A menekültügy mellett a nyugdíjrendszer a másik meghatározó téma a nyilvánosságban, és a németek többsége ebben az ügyben sem bízik a kormányban. Több mint kétharmaduk, 67 százalék szerint a berlini vezetés nem tudja megakadályozni az időskori elszegényedést, és csupán 28 százalék szerint képes erre.

Az ARD Deutschlandtrend című kutatássorozatának új adatfelvétele szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 33 százalékos, ez 1 százalékpontos csökkenés április elejéhez képest, és a legrosszabb érték 2011 óta.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) továbbra is 21 százalékon, az ellenzéki Baloldal 1 százalékpontos emelkedéssel 8 százalékon, a Zöldek 1 százalékpontos csökkenéssel 12 százalékon állnak. Ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások, akkor bejutna a liberális FDP is, amely 7 százalékon áll, és a legnagyobb parlamenten kívüli erő, az Alternatíva Németországnak (AfD), amely országosan 14 százalékon, az ország keleti részén, a volt NDK területén pedig 20 százalékon áll.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer című felméréssorozatának új adatai szerint a németek 80 százaléka úgy véli, a kormány túlságosan megértő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy ne veszélyeztesse a menekültügyben Törökországgal kezdett együttműködést. Mindössze 14 százalék látja ezt másként. Ugyancsak 80 százalék úgy véli, hogy Törökország nem megbízható partner a menekültválságban.

A németek többsége a török államfőt sértegető versével botrányt kavaró ZDF-es műsorvezető, Jan Böhmermann ügyében is elégedetlen a kancellárral. Angela Merkel a németek 62 százaléka szerint nem járt el helyesen, amikor kormánya nevében felhatalmazást adott az igazságszolgáltatásnak arra, hogy a török államfő kérésére “felségsértési” eljárást indítson Jan Böhmermann ellen.

A ZDF kutatásában a megkérdezettek a politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik. A kancellár teljesítményét ezúttal 0,9 pontra értékelték, ami jelentős visszaesés az április elején mért 1,8 ponthoz képest. A vezető politikusok között Angela Merkel megítélése romlott a legnagyobb mértékben.

A ZDF-Politbarometer szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 33 százalékos, ami 3 százalékpontos csökkenés április elejéhez képest és a legalacsonyabb érték a 2013 őszén kezdődött törvényhozási ciklusban.

E felmérés szerint az SPD változatlanul 22 százalékon, a Baloldal egy százalékpontos erősödéssel 8 százalékponton áll, a Zöldek 2 százalékpontot erősödve 14 százalékra számít. Bejutna a Bundestagba az FDP és az AfD is, 7 százalékos, illetve 12 százalékos eredménnnyel, támogatottságuk nem változott a legutóbbi méréshez képest.

Az ARD felmérését az infratest dimap végezte 1011 ember megkérdezésével április 18. és 20. között. A ZDF-nek a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a felmérést 1226 ember megkérdezésével április 19. és 21. között. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás