A muzulmán migránsok új bevándorlási útvonalat keresnek

Mariusz Blaszczak
kép forrása: www.flickr.com

Varsó, 2016. augusztus 31., szerda (MTI) – Új bevándorlási útvonalat keresnek az Európába igyekvő muzulmán migránsok, de Lengyelország nem enged a keleti határán jelentkező bevándorlási nyomásnak – közölte szerdán Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, reagálva ezzel egy, a Lengyelországba bejutni próbáló csecsen csoport követelményeire.

 

A lengyel média kedden számolt be arról, hogy a fehérorosz-lengyel határnál, a Terespol határátkelő közelében tábort vert egy, körülbelül 200 fős csoport, és tagjai követelik, hogy beengedjék őket Lengyelországba. Szerda reggelre a csoport eltűnt. A fehéroroszországi sajtójelentések alapján a varsói sajtó azt írta, hogy csecsen nemzetiségű orosz állampolgárok a tagjai.

A lengyel határőrség szóvivője, Agnieszka Goliat, kedden úgy nyilatkozott: nem lehet tudni, hogy a Fehéroroszország területén tartózkodó csoportban pontosan hányan vannak, és valóban csecsenek-e, a lengyel hatóságok ugyanis nem látták személyazonosító dokumentumaikat.

Sajtóforrások szerint a tüntetők többsége korábban menedékjogi kérelmet nyújtott be, a lengyel hatóságok azonban úgy ítélték meg, hogy nem teljesítik a beengedéshez szükséges feltételeket.

“Lengyelország azon az állásponton van, hogy Csecsenföldön nincs háború. Amikor ez zajlott, befogadtuk a menekülteket” – kommentálta a helyzetet Blaszczak szerda reggel a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióban. A belügyminiszter ezzel arra utalt, hogy Lengyelország 90-es években kitört két csecsen háború idején menekültek tízezreinek nyújtott menedékjogot, illetve tartózkodási engedélyt adott nekik.

Blaszczak elmondta: nem engedi meg, hogy Lengyelországot terrorveszély fenyegesse. Korábban a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: a lengyel kormány “nem enged azok nyomásának, akik migrációs válságot akarnak előidézni” Lengyelországban, számukra a lengyel keleti határ – mely az Európai Unió határa is egyben – átjárhatatlan marad.

A lengyel idegenrendészeti hivatal adatai szerint az orosz állampolgárságú csecsenek 2015-től növekvő számban nyújtanak be Lengyelországban menedékjogi kérelmeket, csak az idei év első felében mintegy 6 ezer ilyen kérvényt regisztráltak, és mintegy 2-3 százalékukat bírálják el pozitívan.

Sajtóbeszámolók szerint a fehérorosz-lengyel határnál az utóbbi hónapokban időnként tábort ver a Lengyelországba beutazni akaró csecsenek egy-egy nagyobb csoportja.

Lengyel biztonsági szakértők szerint a migránsok egy része a Kaukázus térségében zajló konfliktusok elől menekül, vannak köztük azonban olyanok is, akik a dzsihadistákkal vannak kapcsolatban.

A lengyel média 2015 májusában számolt be arról, hogy a  Belbiztonsági Hivatal (ABW) három, a Nyugat-Európából Lengyelországba érkező csecsent tartóztatott le azzal a gyanúval, hogy pénzt gyűjtöttek az Iszlám Állam támogatására, az ellenük folytatott ügyészségi eljárást idei szeptemberig hosszabbították meg.

A német sajtóban júliusban olyan hírek jelentek meg Lengyelország felől erősödik a Németországba irányuló illegális migráció, a lengyel-német határt főleg csecsenek lépik át, csak májusban 116 ilyen illegális átlépést regisztráltak.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás