Miniszteri fórum kezdődött Szegeden

A szegedi miniszteri fórum részvevői Röszkére látogattak
Röszke, 2016. május 12. Bemutatnak egy éjjellátó berendezéssel felszerelt helikoptert, középen Pintér Sándor belügyminiszter (j3), jobbra Halmosi Zsolt, az Országos Rendõr-fõkapitányság rendészeti fõigazgatója a szárazföldi külsõ határral rendelkezõ schengeni tagállamok szegedi miniszteri fóruma szakértõinek röszkei látogatásán 2016. május 12-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2016. május 12., csütörtök (MTI) – Elkezdődött a szárazföldi külső határral rendelkező schengeni tagállamok miniszteri fórumának találkozója csütörtökön Szegeden.

 

A találkozón – amelyen a magyar mellett lengyel, lett, litván, észt, finn, szlovák, norvég és román delegáció vesz részt – Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója előadást tartott a határőrizetről a röszkei átkelőhelyen. A tábornok beszámolt a magyar hatóságok által az elmúlt időszakban megtett intézkedésekről, a migrációs tendenciák alakulásáról, az érkezők állampolgársági összetételének változásáról, a különböző migrációs útvonalakról. Tájékoztatójában kitért az illegális migrációval szembeni hazai és nemzetközi együttműködésre is.

Varga János honvéd vezérőrnagy a honvédség határellenőrzésben betöltött szerepét ismertette a politikusoknak és szakértőknek.

A szegedi miniszteri fórum részvevői Röszkére látogattak
Röszke, 2016. május 12.
Pintér Sándor belügyminiszter (b2) megtekint egy BTR 80-as páncélozott harcjármûvet a szárazföldi külsõ határral rendelkezõ schengeni tagállamok szegedi miniszteri fóruma szakértõinek röszkei látogatásán 2016. május 12-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az előadások után a katonák és a rendőrök bemutatták a Röszkén működő stabil hőkamerát és a határellenőrzés során alkalmazott egyéb technikai eszközöket és járműveket. A delegációk tagjai láthatták a többi között a honvédség hőkamerával kiegészített célfelderítő radarját, amely akár 24 kilométeres távolságból is képes észlelni egy határ felé közeledő csoportot. Megismerhették a rendőrség éjjellátó készülékkel felszerelt helikopterét, a különböző járművekre szerelt és a járőrök által használ hőkamerákat, valamint a honvédség BTR 80-as páncélozott harcjárművét is.

A röszkei tranzitzónában Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi regionális igazgatója mondta el, milyen munka folyik a magyar-szerb és a magyar-horvát határon működő egységekben. A szakember kiemelte, hogy idén a röszkei és a tompai tranzitzónában összesen mintegy 3600 menedékkérelmet nyújtottak be, többségében családosok vagy idősek.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás