Minden alapot nélkülöznek az Amnesty International megállapításai

Kontrát Károly
kép forrása: www.youtube.com

Budapest, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) – Minden alapot nélkülözőnek nevezte az Amnesty International (AI) civil szervezet migrációval kapcsolatos, a magyarországi bánásmódról szóló állításait a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Kontrát Károlyt egy más témában tartott sajtótájékoztatón arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy az Amnesty International szerint Magyarországon bevett gyakorlattá váltak a támadások a menekültek és migránsok ellen, sokukat egyszerűen “visszalökdösik” Szerbiába vagy őrzött befogadóközpontokban tartják fogva őket törvénysértő módon.
Az államtitkár kijelentette: ezek a megállapítások valótlanok és minden alapot nélkülöznek.

Hozzátette, korábban is elmondták már, hogy a magyar határvadászok törvényesen, határozottan, a magyar állam és a magyar állampolgárok védelmében járnak el.

Felidézte: korábban a Human Rights Wach kifogásolta a menekültekkel szembeni bánásmódot, akkor vizsgálat is indult az ügyekben, de az ügyészség azt állapította meg, hogy a bejelentések valótlanok voltak.
A magyar rendőrök, határvadászok törvényesen járnak el, semmiféle jogsértést nem követnek el – szögezte le.

Az Amnesty International kedden 30 oldalas jelentést hozott nyilvánosságra a menekültek helyzetéről. Az AI szakértői augusztus elején Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában vizsgálódtak, 143 embert hallgattak meg, köztük 129 menekültet és migránst – gyermekeket, nőket és férfiakat egyaránt -, valamint menedékjogi illetékeseket, rendőröket és nem kormányzati szervezetek aktivistáit.

Az ennek alapján összeállított jelentés szerint több ezer menekülttel – köztük kísérő nélküli gyermekekkel – szemben alkalmaznak durva erőszakot, törvénysértő visszatoloncolást és ugyancsak törvénysértő fogva tartást a magyar hatóságok, és az egész rendszer leplezetlenül úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menekülőket.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás