A migránsok már a befogadóközpontokban átadhatnák menedékjogi kérelmeiket

Illegális bevándorlás - Szerbia
Horgos, 2016. július 16. Migránsok tábora a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 16-án. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvõ több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Belgrád, 2016. július 21., csütörtök (MTI) – Szerbiai migránsügyi szakértők szerint azzal lehetne megakadályozni, hogy százak várakozzanak a szerb-magyar határon, ha a migránsok nem a magyar tranzitzónába belépve, hanem a szerbiai befogadóközpontokban adhatnák át menedékjogi kérelmüket.

 

Szerbián az év eleje óta több mint százezren haladtak át, ami azt bizonyítja, hogy az úgynevezett balkáni útvonal hivatalosan ugyan igen, de gyakorlatilag nem zárult le – fogalmazott csütörtökön Nenad Ivanisevic szerb szociális ügyi államtitkár egy migrációról rendezett belgrádi konferencián. Információi szerint jelenleg az országban körülbelül kétezer bevándorló tartózkodik. Vladimir Cucic menekültügyi főbiztos szerint azonban a számuk ennél magasabb, körülbelül 2800-an lehetnek.

Nenad Ivanisevic szerint a magyar hatóságokkal közösen kellene megoldást találni a határon feltorlódott migránsok helyzetére, és ennek egyik módja az lenne, ha a menekültügyi főbiztosság közvetítésével már a befogadóközpontokban átadhatók lennének a menedékjogi kérelmek. Így a migránsoknak nem kellene a határon várakozniuk, hanem a központokban maradhatnának, ahol megfelelő ellátást kapnának.

A szerb menekültügyi főbiztos szerint egyelőre nem kell a tavalyihoz hasonló migránsválságra számítani, a migráció lelassult, illetve mértéke csökkent, viszont folyamatossá vált.

Vladimir Cucic osztja a szerb kormány véleményét, miszerint közös rendőri és katonai egységeknek kell járőrözniük a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon. Ezeknek az egységeknek az a feladata, hogy megállítsák azokat, akiknek semmi esélyünk sincs menedéket kapni az Európai Unióban. A menekültügyi főbiztos ide sorolta a Pakisztánból, Iránból vagy Srí Lankáról érkezőket.

Vladimir Cucic szerint ha a migránsok a befogadóközpontokban tudnák átadni kérelmeiket, akkor nem várakoznának a határnál.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás