Migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben

Migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben
kép forrása: twitter.com

Bécs, 2016. szeptember 23., péntek (MTI) – Christian Kern osztrák kancellár meghívására migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben, ahol tíz ország vezetői tárgyalnak a szükséges menekültügyi intézkedésekről. Részt vesz a találkozón Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

 

A találkozó fő témája az uniós külső határ védelme és a származási országoknak történő segítségnyújtás lesz. Az osztrák kancellár tájékoztatása szerint szó esik majd a menekültügyi válságban érintett országoknak, például Görögországnak való segítségnyújtásról és egyeztetnek a menekültelosztási kvótáról is.

A kancellár szerint ugyan a meghívottak különböző álláspontokat képviselnek, azonban szükséges, hogy a balkáni útvonalon érintett országok képviselői egy asztal mellett tárgyaljanak.

“Kísérletet teszünk arra, hogy felgyorsítsuk az uniós döntéshozatalt” – mondta Kern egy pénteki lapinterjúban, aki szerint fel kell mérni, mely szakaszokon van szükség szigorú határvédelemre. “Az érkező menekültek nem csak számokat jelentenek, felelősséggel tartozunk értük” – mondta a kancellár, aki egyúttal felhívta a figyelmet a menekültek származási országában indított segélyprogramok fontosságára is.

A megbeszélésen részt vesz Angela Merkel német kancellár, Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi uniós biztos, valamint a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a magyar, a bolgár és a macedón kormányfő. Romániát Dragos Tudorache, belügyminiszter képviseli a találkozón. Diplomáciai források szerint jelen lesz Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, ezt azonban péntek estig hivatalosan még nem erősítették meg.

A csúcstalálkozó szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik és várhatóan a kora délutáni órákban tartanak sajtótájékoztatót az érintett országok vezetői.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás