Migrációkutató: fejlesztésre szorul a török integrációs politika

Migrációkutató

Budapest, 2016. június 28., kedd (MTI) – Több elemében is fejlesztésre szorul a migránsokkal kapcsolatos török integrációs politika – olvasható a Migrációkutató Intézet keddi közleményében.

 

Az intézet munkatársai május végén szakmai látogatáson vettek részt Törökországban, az akkor szerzett tapasztalatok alapján közölték, hogy a migránsok helyzete az aktuális politikai eseményektől függ, elsősorban Erdogan elnök személyes helyzetmegítélése szerint változik.

“Független szakértők véleménye szerint az államfő a migránsválságot nem az ország érdekei, hanem személyes politikai ambíciói megvalósítására használja fel” – írták. Hozzátették, pedig a sikeres beilleszkedési stratégiához szükséges alapfeltételek adottak: az ország gazdasági kapacitása, a kulturális, vallási hasonlóságok nagy létszámú menekült jelenlétét is lehetővé tennék.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a menekültügyi-rendszer túlterhelt.

Leginkább a gyermekek helyzete aggasztó: a mintegy 850 ezernyi fiatal csak a harmada jár iskolába, amelyeket esetenként fundamentalista szervezetek finanszíroznak.

Írtak arról is, hogy a törökországi szír közösségeket már elérték az európai befogadó országokkal kapcsolatos hírek. Információik vannak a hosszadalmas német menekültügyi eljárásról, a jelentős a kulturális különbségekről, a befogadóállomásokon uralkodó viszonyokról és a balkáni útvonal lezárásáról.

“Ezért fontos lenne a korábbi, kvázi meghívásként is értelmezhető európai üzeneteket egy átfogó uniós kommunikációs kampány indításával semlegesíteni” – vélte az intézmény.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás