Merkel: a kvótákban nincs egyetértés Prága és Berlin között

Merkel: a kvótákban nincs egyetértés Prága és Berlin között
kép forrása: www.bundesregierung.de

Prága, 2016. augusztus 25., csütörtök (MTI) – Prága és Berlin továbbra is eltérően ítéli meg a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását az Európai Unió tagállama között – ismerte el egyaránt Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Angela Merkel német kancellár  a  csütörtöki prágai tárgyalásaik után tartott sajtótájékoztatón.

 

“A migrációs kérdést illetően nem értünk egyet a menekültek újraelosztásában” – jelentette ki Angela Merkel. Hozzátette: nem zavarja, hogy a témában az EU-ban több vélemény is létezik. “A fontos az, hogy párbeszédet tudunk folytatni a problémáról” – szögezte le a német kancellár, aki néhány órás látogatást tesz csütörtökön délután a cseh fővárosban.

“Több migrációval kapcsolatos problémában hasonló az álláspontunk, elsősorban ami külső schengeni határok védelmét vagy a migráció gyökereinek kezelését érinti. Vannak azonban területek, ahol a véleményünk eltér. Csehország számára elfogadhatatlanok azok a javaslatok, amelyek a menekültek befogadásának rendszerét a kvótákra alapozva megváltoztatnák” – fejtette ki a cseh miniszterelnök.

Sobotka és Merkel is azt nyilatkozta, hogy a prágai megbeszélések zömét a kéltoldalú témáknak szentelték. A kancellár szerint a migráció a pénteki varsói visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón lesz központi téma, amelyen személyesen is részt vesz.

“A pénteki visegrádi csúcstalálkozón a migrációra összpontosítjuk figyelmünket, míg a pozsonyi uniós csúcstalálkozón az Európai Unió jövője lesz a téma” – jelentette ki Angela Merkel a sajtótájékoztatón. Meg kell vitatni, hogyan lehet megerősíteni az EU külső és belső biztonságát, hogyan kellene harcolni a migráció ellen és hogyan lehetne a legjobben kezelni a kialakult helyzetet – fejtette ki Merkel. Megjegyezte, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás után “csökkent a migrációs nyomás az EU-ra”.

A kétoldalú cseh-német kapcsolatokat mindkét fél egybehangzóan nagyon jónak minősítette. “Sok közös érdekünk van. Nem látok lényeges eltérést a visegrádi országok diplomáciája, illetve a német vagy a francia diplomácia között” – vélekedett Angela Merkel.

A német kancellárt, aki négy év után látogatott el újra Prágába, délután fogadja Milos Zeman cseh államfő is. A hivatalos közlemény szerint a megbeszélés fő témája Európa jövője és a migránsválság lesz. Milos Zeman eltérően Angela Merkeltől határozott ellenzője a muszlim migránsok befogadásának Európában.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás