A menekültek és segítőik előtt tisztelgett Berlin három legrangosabb klasszikus zenei együttese

A menekültek és segítőik előtt tisztelgett Berlin három legrangosabb klasszikus zenei együttese
forrás: www.straitstimes.com

Berlin, 2016. március 1., kedd (MTI) – Nagy sikerű koncertet adott közösen kedd este Berlinben a menekültek és segítőik tiszteletére a német főváros három legrangosabb klasszikus zenei együttese, köztük a Fischer Iván vezette Konzerthaus zenekar (Konzerthausorchester Berlin).

 

Az Angela Merkel kancellár védnökségével szervezett hangversenyen a 2012 óta a világhírű magyar művész vezetőkarmesteri irányításával működő Konzerthausorchester mellett fellépett a világ három legjobb szimfonikus zenekara között számon tartott Berlini Filharmonikusok (Berliner Philharmoniker) Sir Simon Rattle vezényletével, és az argentínai születésű izraeli zongoraművész és karmester, Daniel Barenboim együttese, a Berlini Állami Zenekar (Staatskapelle Berlin).

Az Üdvözöljük társadalmunk közepében (Wilkommen in unserer Mitte) című közös kezdeményezéssel a három együttes a hazájuk elhagyására kényszerült embereket és családjukat köszöntötte, és köszönetet mondott berlini segítőiknek egy olyan nyelven, amelyet mindenki ért: a zene nyelvén.

A koncertet a Berliner Philharmoniker otthonában, a Filharmóniában (Berliner Philharmonie) tartották, amelynek 2250 fős nagyterme teljesen megtelt menekültekkel és civil szervezetek önkénteseivel, sok gyerek is volt közöttük.

“Üdvözöljük önöket, érezzék otthon magukat nálunk és élvezzék a zenét” – mondta Fischer Iván arabul és németül, mielőtt együttese eljátszotta  Szergej Prokofjev Klasszikus szimfóniájának két tételét. A Staatskapelle Wolfgang Amadeus Mozart  d-moll zongoraversenyének (KV 466) 1. tételét adta elő, amelynek szólóját Daniel Barenboim játszotta. A Berliner Philharmoniker Ludwig van Beethoven 7. (A-dúr) szimfóniájának két tételét mutatta be.

A koncert végén Fischer Iván – a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-zeneigazgatója -, Sir Simon Rattle és Daniel Barenboim együtt hajolt meg a színpadon. A hangversenyt élőben közvetítette a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság Kulturradio nevű rádiócsatornája.

A tartományi rangú Berlinben nem ez az első jelképes kiállás a menekültek, menedékkérők és civil segítőik mellett. A helyi törvényhozás döntése alapján január utolsó vasárnapján mindenki ingyen látogathatta az állami fenntartású múzeumokat, uszodákat és egyéb kulturális és szabadidős intézményeket.

A képviselők a gesztussal mindenekelőtt a menedékkérőket támogató önkéntesek iránti hálájukat fejezték ki. Nélkülük nem is igen sikerülne gondoskodni a Berlinben elhelyezett bő 80 ezer menedékkérőről, mert a 60 milliárd eurós adósságállomány miatt több mint egy évtizede kezdett leépítések következtében erősen túlterhelt a menekültügyért is felelős egészségügyi és szociális hivatal (LaGeSo). A hivatal központjánál így minden nap hosszú sorok alakulnak ki, nem ritka a tolongás, és a menekültválság eddigi legsúlyosabb szakaszában, tavaly ősszel több verekedés is történt.

Kapcsolódó bejegyzés:
http://www.straitstimes.com/lifestyle/arts/berlins-three-main-orchestras-staging-free-concert-for-refugees

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás