Megköszönte Egyiptom menekültügyben nyújtott segítségét az osztrák külügyminiszter

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter
kép forrása: www.hirado.hu

Bécs, 2016. október 14., péntek (MTI) – Megköszönte Egyiptom menekültügyben nyújtott segítségét az osztrák külügyminiszter

 

Sebastian Kurz Bécsben Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel tárgyalt. Kijelentette: “hálásak vagyunk, hogy Egyiptom visszaszállítja az országba azokat a tengeren bajbajutott menekülteket, akik Egyiptom partjaitól indulnak Európa irányába.

A külügyminiszter egyelőre nem kívánt nyilatkozni egy Egyiptommal kötendő esetleges egyezményről, amely Törökország és unió közötti megállapodás mintájára jönne létre. “Minden helyzet egyedi” – mondta.

Szeptember közepén Christian Kern osztrák kancellár New Yorkban az ENSZ menekültügyi konferenciáján aláhúzta az Egyiptommal kötendő megállapodás fontosságát, amelyet az unió és Törökország közötti egyezmény mintájára készítenének elő. Meglátása szerint a térség stabilizálása európai érdek.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: a megbeszélésen szó esett arról is, hogy mi történik Egyiptomban a visszaszállított emberekkel. Hangsúlyozta: emberségesen kell eljárni, azonban jelezni kell, hogy nem olyan könnyű Európába jutni. A miniszter bírálta az európai országok eljárási gyakorlatát, amely szerint Európa partjához érkező embereket Közép-Európába “terelik tovább”.

Az egyiptomi külügyminiszter a sajtótájékoztatón tagadta, hogy a hajókról kimentett és Egyiptomba visszaküldött menekülteket börtönbe zárnák. “Menekültek nem kerülnek börtönbe, csak az embercsempészek ellen indul eljárás” – jelentette ki az egyiptomi politikus, aki korábban Egyiptomi bécsi nagykövete volt. Számeh Sukri elmondása szerint jelenleg öt millió migráns él az országban, amely “gazdasági terhet” jelent Egyiptomnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése szerint az elfogott, hajról megmentett menekülteket börtönbe zárják Egyiptomban.

A szervezet szerint négyezer menekült raboskodik egyiptomi börtönökben, 15 százalékuk kiskorú.

Az ENSZ nyilvántartása szerint mintegy 190 ezer regisztrált menekült él Egyiptomban, közülük 116 ezer szíriai. A külügyminiszter egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy 500 ezer szíriai, ugyanennyi iraki és négy millió afrikai menekült van az országban.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás