Még több rendőrt kér a tagállamoktól a Frontex

Frontex: a tagállamok a kért 1500 helyett alig 700 rendőrt ajánlottak fel az EU-Törökország megállapodás végrehajtásához

Brüsszel/Varsó, 2016. március 23. szerda (MTI) – További rendőrök és menedékjogi szakértők felajánlását várja a tagállamoktól az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) a migránsok Görögországból Törökországba való visszaküldésének gördülékeny megvalósításához – közölte  Fabrice Leggeri, a Frontex ügyvezető igazgatója szerdán kiadott felhívásában.

 

Arról tájékoztatott, hogy az ügynökség által kért 50 szakértői posztra már 47 felajánlás érkezett.
Ugyanakkor elmondta, hogy az ügynökség pénteki felhívására eddig mindössze 396 rendőrt ajánlottak fel az uniós tagállamok, noha 1500 emberre lenne szükség a munka gördülékeny elvégzéséhez.

“Már majdnem elegendő menedékjogi szakértő áll rendelkezésünkre, de sürgetem a tagállamokat, hogy váltsák be ígéreteiket és küldjenek még több rendőrt, hogy teljesíteni tudjuk az unió és Törökország között létrejött megállapodásban foglaltakat. Hálás vagyok azoknak az országoknak, amelyek már felajánlották rendőreik segítségét a migránsok visszakíséréséhez” – fogalmazott Fabrice Leggeri.

Jelenleg a Frontex 734 dolgozója teljesít szolgálatot Görögországban, különösen a tengeren és a migránsáradat által érintett szigeteken.

Az Európai Unió és Törökország között létrejött és szombat éjfél óta érvényben lévő menekültügyi megállapodás értelmében mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, visszaküldik az eurázsiai országba. Csak az maradhat, aki igazolni tudja, hogy Törökországban üldözik.

Az uniós-török egyezmény ellenére azonban eddig nem hagyott alább a Görögországba tartó menekültáradat. Hétfőn átlépte az 50 ezret az uniós országban tartózkodó menedékkérők száma.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás