Még komolyabb ellenőrzésekre lehet számítani a balkáni útvonalon

Még komolyabb ellenőrzésekre lehet számítani a balkáni útvonalon
Forrás: UNHCR Grafika: http://magyaridok.hu/

Belgrád, 2016. március 1., kedd (MTI) – Még összehangoltabban és hatékonyabban ellenőrzik a balkáni migránsútvonalon fekvő országok a Közel-Keletről érkező migránsokat, valamint az egymás közötti kommunikációt is fokozzák – erről állapodtak meg kedden Belgrádban Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Macedónia, Hollandia, Magyarország, valamint az Európai Bizottság rendőrségi szerveinek képviselői.

 

A találkozón a február 18-án Zágrábban aláírt rendőri megállapodás részleteiről és pontosításairól volt szó, az egyeztetésen azonban Görögország és Németország rendőrségi vezetői a meghívás ellenére nem jelentek meg.

A találkozón nem esett szó sem befogadási, sem átengedési kvótákról, a találkozót követő sajtótájékoztatón viszont Vladimir Rebic, a szerbiai rendőrség megbízott igazgatója emlékeztetett arra, hogy a zágrábi megegyezés nyomán 580-ra korlátozták  a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát. Újságírói kérdésre elmondta, ez a szám nőhet, azonban magát a problémát nem itt kell kezelni.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatót követően az MTI tudósítójának azt mondta: március második felében újabb magyar rendőrkontingest küldenek Macedóniába, várhatóan húsz, felszerelt rendőr teljesít majd ott szolgálatot, emellett Szlovéniát továbbra is segítik.
“Hittel és meggyőződéssel valljuk rendőrszakmai szempontból, hogy ezt a helyzetet elsősorban a görög-török határon kell kezelni, ha ott nem lehetséges, akkor második ütemben a görög-macedón határon kell olyan ellenőrzési rendszert kialakítani, amely a szűrést, az ellenőrzést sokkal hatékonyabbá teszi, mint eddig” – emelte ki Papp Károly.

A migránsok a múlt hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják. A zágrábi rendőrségi megállapodás után bevezetett intézkedések Magyarországon is hatással voltak az illegális migrációs helyzetre, az aláírást követően a magyar-szerb határon növekedett az illegális migránsok száma, naponta 100-200 olyan embert fog el a rendőrség, aki a zöldhatáron keresztül akar Magyarországra, és ezáltal az Európai Unióba jutni – magyarázta Papp Károly.

A sajtótájékoztatón a rendőrségi vezetők elmondták: a legfrissebb információk szerint a görög-macedón határon 7 ezer, a macedón-szerb határon ezer, és a szerb-horvát határon is további ezer migráns vár arra, hogy folytathassa útját az Európai Unió felé. A találkozón főleg gyakorlati kérdésekről esett szó, a cél az, hogy megoldást találjanak a feltorlódásokra.

Gorancse Szavovszki, a görög rendőrség igazgatója elmondta, hogy vannak olyan migránsok, akik hamis papírokkal próbálnak meg átjutni a határon, éppen ezért van szükség szigorúbb és pontosabb ellenőrzésekre, fényképes, ujjlenyomattal ellátott regisztrációra, valamint az információk összehangolására. A szerb rendőrfőnök kiemelte: a szerb rendőrség a múlt heti szigorítások óta nem tud olyan esetről, hogy hamis papírokkal próbált volna meg bejutni az országba bárki is, őket valószínűleg előbb kiszűrték.

Vladimir Rebic megismételte, hogy Szerbia semmiképpen sem emel kerítést a határain, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a találkozón nem esett szó arról, hogy a többi ország készül-e ilyen intézkedésre, azaz fizikai határzár emelésére vagy megerősítésére.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás