Martin Schulz: Orbán Viktor elzárkózik a menekültválság közös megoldásától

Martin Schulz
forrás: flickr.com

Berlin, 2016. szeptember 15., csütörtök (MTI) – Orbán Viktor magyar miniszterelnök elzárkózik a menekültválság közös, európai uniós megoldásától – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (ET) elnöke egy csütörtöki német interjúban.

 

A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a Spiegel Online hírportálon közölt interjúban elítélte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország uniós tagságának megvonásáról tett kijelentését, és hangsúlyozta: most a közösség összetartására kell összepontosítani, és nem “provokációkat kell egymás fejéhez vágni nap mint nap”.

Azonban “azt is bírálom, hogy Orbán Viktor mindenből kivonja magát, például a menekültkérdés közös megoldásából” – tette hozzá.
Megjegyezte, hogy Orbán Viktor “nem ócsárolhatja uniós kollégáit, így nem viselkedünk egymással”.

Mint mondta, most szolidaritásra van szükség, a menekültpolitika mellett a strukturális alapokkal kapcsolatban is, amelyeknek évek óta jelentős haszonélvezői az olyan tagállamok, mint Magyarország.

Arra a kérdésre, hogy pénzügyi nyomást akar-e gyakorolni az olyan tagállamokra, mint Magyarország, az EP elnöke elmondta, hogy a szolidaritást nem lehet mindig csak másoktól követelni, saját részről pedig megtagadni, és a 2014-2020-as időszakra szóló többéves pénzügyi keret felülvizsgálata során a parlamentben biztosan lesz majd vita arról, hogy “nem kellene-e pénzügyileg is jobban támogatni a menekültválságban szolidáris országokat”.

Martin Schulz az EU jövőjéről pénteken Pozsonyban – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó uniós csúcsról szólva hangsúlyozta, már az is siker lenne, ha az EU világossá tenné, hogy a gondok és a vitatott ügyek ellenére összetart. Az összetartás fontosságát a Brexitről – a brit uniós tagság megszüntetéséről – folytatandó tárgyalások is megmutatják majd, mert az EU egy egységes brit állásponttal szembesül majd, és “biztosan vannak emberek Londonban, akik szívesen kijátszanának minket egymás ellen”, ami “végzetes lenne az EU számára” – mondta az EP elnöke.

A közös, uniós hadsereg elképzeléséről elmondta, hogy a megvalósítás nehéz, de szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mert a politikának hosszú távú célokat kell megfogalmaznia, amelyek jelzik, hogy “igen, együtt akarunk maradni”.

Úgy vélte, az EU történelmi fontosságú pillanatban van, mert egyre többen vannak, akik rossznak tartják az utóbbi évtizedekben elért európai eredményeket, és vissza akarnak térni a nemzetállamokhoz. E jelenség mögött néha a “vér és rög retorikája” figyelhető meg, amely erősen emlékeztet a két világháború közötti időszakra, “amelynek kísérteteit még ismerjük mindannyian”.

Ezeket a kísérteteket, rossz szellemeket ugyan sikerült ellenőrzés alá vonni az “európai struktúrák”, felépítmények, intézmények révén, “de ha leromboljuk a struktúrákat, akkor a kísértetek is visszatérnek”, és “ezt nem engedhetjük meg” – mondta Martin Schulz.

Az SPD-s politikus a többi között az amerikai elnökválasztásról is beszélt, kiemelte, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt esetleges győzelme “nemcsak az EU-nak, hanem az egész világnak gond” lenne, mert egy “nyilvánvalóan felelőtlen”, a szaktudást “elitista zagyvaságnak” tartó ember kerülne egy nagyfokú felelősségtudatot igénylő pozícióba. Hozzátette: erősen aggódik, hogy Donald Trump “utánzókra” találhat Európában, ezért a demokrata jelölt, Hillary Clinton győzelmét kívánja.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás