Magyar rendőrök segíthetik a szerb határ védelmét

Pintér Sándor
Szeged, 2016. július 14. Nebojsa Stefanovics szerb (b) és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a Szegeden rendezett magyar-szerb miniszteri találkozót követõ sajtótájékoztatón 2016. július 14-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2016. július 14., csütörtök (MTI) – Akár már augusztustól magyar rendőrök segíthetik Szerbia határainak védelmét – jelentette be Pintér Sándor csütörtökön Szegeden.

 

A magyar belügyminiszter szerb kollégájával, Nebojsa Stefanoviccsal folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón elmondta, szakértői egyeztetések kezdődnek arról, Magyarország miként tudja segíteni rendőri erővel és technikával Szerbia macedóniai vagy más határának őrzését. Hozzátette: reményei szerint más országok – ahogy e szándékát már jelző Ausztria is – hozzájárulnak majd a határvédelemhez.

Nebojsa Stefanovics közölte, naponta hat-hétszáz migráns érkezik Szerbiába, míg korábban jellemzően Macedónia felől lépték át a határt, most többen jönnek Bulgária irányából. Ez a létszám lényegesen alacsonyabb a tavalyinál, de ha nem teszünk ellene, újra gyorsan emelkedhet – jelentette ki.

A politikus hangsúlyozta, egyetért magyar kollégájával abban, hogy az országhatárokat meg kell védeni az illegális migránsokkal szemben. Azoknak, pedig akik a nemzetközi jog alapján menedékre jogosultak, meg kell adni a megfelelő védelmet. A menedékjog azonban nem lehet indok arra, hogy ezek az emberek szabadon mozoghassanak Szerbia területén.

A legnagyobb kibocsátó országokat meg kell győzni arról, hogy tegyenek eleget a visszafogadási egyezményeknek – mondta a szerb politikus.

A határokat a lehető legdélebbre kell megvédeni, a bolgár-török, a bolgár-görög vagy a macedón-görög szakaszon, ez utóbbiban magyar és szerb rendőrök is segítettek – tudatta Nebojsa Stefanovics.

Szerbia egyedül ezt a problémát nem tudja megoldani, de kész részt venni minden nemzetközi együttműködésbe – mondta a szerb miniszter, egyben köszönetet mondott a felajánlott magyar rendőri segítségért.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás