A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius segítséget nyújt a szerbiai migránsoknak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius segítséget nyújt a szerbiai migránsoknak
kép forrása: www.maltai.hu

Belgrád, 2016. december 1., csütörtök (MTI) – A Szerbiában tartózkodó migránsok ellátásának javításáról írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a szerb kormány csütörtökön Belgrádban.

 

A karitatív szervezet 2015 nyara óta gondoskodik az ellátásra szoruló migránsokról, előbb Magyarországon, majd a magyar-szerb határzónában nyújtott segítséget, a most aláírt megállapodás pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy a segélynyújtást kiterjesszék a Szerbia –  és elsősorban a Vajdaság – területén tartózkodó migránsokra.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az MTI-nek Belgrádban azt hangsúlyozta, hogy ezzel a megállapodással közvetlenül segíthetik a menekülteket. Elsősorban egyszerű egészségügyi ellátást, élelmiszert, higiéniai szereket biztosítanak a migránsoknak, és különösen figyelnek a gyerekekre és a családokra – tette hozzá.

Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár kiemelte, hogy a megállapodást azért is támogatja a szerb kormány, mert így törvényes keretek között tevékenykedik a karitatív szervezet az országon belül. Hozzátette, hogy minden ilyen típusú segítséget szívesen fogad az ország.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Szerbiában tartózkodó mintegy hatezer migráns többsége a befogadóközpontokban tartózkodik, és azokat is igyekeznek erre rábeszélni, akik a hideg idő ellenére továbbra is a szabad ég alatt akarnak tartózkodni. Elmondta, hogy a nyugat-balkáni ország hatezer migráns befogadására alkalmas szálláslehetőséget biztosít, és ezt a számot nem kívánják növelni.

A szerződés aláírását követően elhangzott, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a humanitárius segély mellett tapasztalataival és tudásával különböző szociális programokat támogat elsősorban a vajdasági településeken.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat már több mint húsz éve segíti Szerbiát. Először a kilencvenes évek délszláv háborúinak idején nyújtott humanitárius segélyt, a legutóbb pedig a 2014-es szerbiai pusztító árvizek utáni helyzet felszámolásában segített, hozzájárult emellett a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás bevezetéséhez is a Vajdaságban.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás