A Magyar Helsinki Bizottság elítéli a hatályba lépett szabályozást

Helsinki Bizottság

Budapest, 2016. július 5., kedd (MTI) – A Magyar Helsinki Bizottság elítéli a migrációval kapcsolatban kedden életbe lépett jogszabályváltozásokat, álláspontja szerint azok még inkább ellenőrizhetetlenné teszik, mit is csinálnak a rendőrök a feltartóztatott menedékkérőkkel.

 

A jogvédő szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében utalt arra, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa is nyilatkozatban ítélte el az “új, önkényeskedésre lehetőséget biztosító szabályokat”.

A Magyar Helsinki Bizottság azt írta: a menedékjogról és az államhatárról szóló törvények kedden hatályba lépő módosítása lehetővé teszi, hogy a rendőrség a szerb-magyar határtól nyolc kilométeren belül – tehát már bőven magyar területen – elfogott menedékkérőket visszakényszerítse a határkerítés mögé, megtagadva, hogy a menedékkérelmüket benyújtsák.

“Ez jogellenes, hiszen a nemzetközi és uniós jog alapján a magyar hatóságoknak minden menedékkérelmet rögzíteniük kell, és meg kell vizsgálniuk, hogy a külföldi jogosult-e menekültstátusra” – tette hozzá.

Pardavi Márta, a bizottság társelnöke szerint “a magyar menekültügyi rendszer politikai célú rombolásának újabb állomására érkeztünk”. “Sem az adófizetők tízmilliárdjaiból feleslegesen felhúzott és védelmezett határkerítés, sem a minden nemzetközi jogi normát sértő szigorítások nem tudták megállítani a háború és terror elől menekülőket” – közölte.

Kitért arra, hogy az idén már több mint 17 ezren jutottak át a kerítésen, és még ennél is többen – többségében Szíriából, Afganisztánból és Irakból menekülők – kértek menedéket Magyarországtól. Szerbia pedig – amely az ENSZ és az uniós tagállamok szerint továbbra sem biztonságos ország a menekülőknek – egyiküket sem veszi vissza.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás