LMP: egységes menekültügyi eljárásokra van szükség

Gerstmár Ferenc
kép forrása: www.hirado.hu

Budapest, 2016. szeptember 17., szombat (MTI) – Az LMP szerint az Európai Unió országainak egységes menekültügyi eljárásokra, betartható szabályokra van szükségük ahhoz, hogy a bevándorlás szabályozható legyen – erről a párt rendészeti szakszóvivője beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Gertsmár Ferenc elmondta, ennek sarkalatos eleme a menedékkérelmek elbírálásának új intézményrendszere lenne, amely a tagállamokra háruló egyenlőtlen terhek megosztásával európai uniós forrásból épülhetne ki.

Kifejtette, az új intézményrendszer fontos feltétele további közös európai tranzitállomások, úgynevezett hotspotok felállítása, ahol a menedékkérőket egységesen és szervezetten regisztrálnák, de a párt támogatja azt is, hogy az unió területén kívül is jöjjenek létre ilyen állomások uniós forrásból, uniós rendészeti szerepvállalással és az ENSZ bevonásával.

Az LMP úgy véli, ezek a tranzitállomások lehetőséget biztosítanának arra, hogy megtörténjen a valóban menekültek és a nemzetközi védelemre nem jogosultak szétválasztása.

Egységesítés szükséges, amelynek nyomán egy hatékony, de gyors, alapos eljárásban megszűnne a tagállamok közötti “szemezgetés” –  mondta.

A politikus szerint az egységes európai fellépést ma lehetetlenné teszi, hogy az uniós államok eltérően minősítenek egyes országokat biztonságosnak, vagy nem biztonságosnak. A közös fellépés feltétele az is, hogy egységes legyen ezen országok kategorizálása – tette hozzá.

Az LMP úgy véli, hogy a dublini rendelet mechanizmusa fenntarthatatlan, azt felül kell vizsgálni, egyben felszólítja a kormányt, hogy a belpolitikai haszonszerzés helyett a kormányzati részvétellel működő uniós szervekkel a megoldást segítő javaslatokkal mutasson konstruktivitást. A migrációs válság komplex problémájára a tagállami “külön utak” nem tudnak hosszú távon megoldással szolgálni – jegyezte meg Gerstmár Ferenc.

Az LMP szerint a menekültválság csak úgy kezelhető, ha megszüntetik azokat az okokat, amelyek miatt milliók kénytelenek elhagyni otthonukat, ehhez azonban közös nemzetközi fejlesztési stratégiára van szükség.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás