Ljubljana rendkívüli intézkedéseket vezet be, ha újranyílik a balkáni útvonal

Vesna Györkös Znidar
kép forrása: twitter.com

Zágráb/Ljubljana, 2016. szeptember 1., csütörtök (MTI) – Szlovénia rendkívüli intézkedéseket vezet be, hogy megakadályozza a kezelhetetlen bevándorlási hullámot, amennyiben őszre újranyílik a balkáni útvonal – jelentette ki Vesna Györkös Znidar belügyminiszter a csütörtöki kormányülés után.

 

A tárcavezető kiemelte: “a helyzet a bevándorlókkal egyelőre nyugodt, de félő, hogy csak látszólagos nyugalomról van szó”.

Figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak (EU) még mindig nincs közös migránspolitikája, továbbá szerinte az sem világos, hogy működik-e majd az EU-török megállapodás és Törökország feltartja-e a migránsokat.

Szlovénia abban az esetben, ha a tavalyihoz hasonló mérsékelhetetlen tömeges bevándorlással szembesül, kénytelen lesz rendkívüli intézkedéseket bevezetni, hogy megállítsa a nemkívánatos migránsokat – hangsúlyozta.

Bejelentette: készülőben van egy törvény, amely lehetővé teszi, hogy az illegális bevándorlókat mielőbb ki lehessen utasítani az országból. A belügyminiszter azt is hozzátette, hogy jelentősen megerősítették a határvédelmet, és egyelőre nem kívánják eltávolítani a szlovén-horvát határon felállított kerítést.

Mint mondta: Szlovénia fokozottan készül arra az estre, ha megismétlődne a tavalyi forgatókönyv, emellett nem fogja beengedni a menekülteket ellenőrizetlenül területére, mert nem akar kockáztatni és zsákutcájává válni az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Szlovéniában október közepe óta közel 500 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás