Liberálisok: Magyarország a V4-eken belül is elszigetelődött

Szent-Iványi István
kép forrása: liberalisokfejermegye.blog.hu

Budapest, 2016. szeptember 19., hétfő (MTI) – Az Európai Unió pozsonyi csúcstalálkozója után levonható legfőbb tanulság az, hogy Magyarország nemcsak Nyugat-Európában, hanem a visegrádi négyeken belül is elszigetelődött – jelentette ki a Magyar Liberális Párt (MLP) külpolitikai szakértője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Szent-Iványi István közölte: miközben a másik három visegrádi ország vezetője kifejezetten pozitívumként értékelte a csúcs eredményeit, Orbán Viktor egyedül maradt azzal a véleményével, hogy a tanácskozás nem hozott lényeges változást az EU politikájában.

A politikus hangsúlyozta: úgy értékelik, a csúcstalálkozón az EU elhatározta magát, hogy a közösség előtt álló legfontosabb feladatokra végre cselekvő választ adjon, és ebben összhang jött létre a tagállamok között.

Kivétel volt Orbán Viktor, aki azt kifogásolta: nem döntöttek arról, hogy véglegesen elvetik a menekültek szétosztásának gyakorlatát – tette hozzá.

A MLP szerint viszont sok pozitív döntés született, a többi között az EU határőrségének és parti őrségének a megerősítéséről és amenekültügyi ügynökség felállításáról.

Magyarország elszigetelődését az is jelzi – folytatta Szent-Iványi István -, hogy a visegrádiak által benyújtott közös nyilatkozat már nem tartalmazta Orbán Viktor és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök közös hadsereg felállításáról szóló javaslatát. Szintén az elszigetelődést jelzi Andrej Kiska szlovák államfő nyilatkozata, amely szerint árt az uniónak az, aki belpolitikai céloknak veti alá az EU jövőjét.

Remélik, hogy a magyar kormány meghallja a kritikus hangokat – mondta Szent-Iványi István.

Fodor Gábor, az MLP elnöke megerősítette azt a korábban hangoztatott álláspontjukat, hogy az október 2-ai népszavazáson az “igen” szavazat az egyetlen határozott kiállás az Orbán-kormánnyal szemben, az Európai Unió mellett.

Hangsúlyozta, hogy a pozsonyi csúcs után nem változott a véleményük: az október 2-ai népszavazás Európáról szól, a menekültek csupán ürügyet jelentenek a megrendezésére.

Kezdettől fogva világos volt, hogy a népszavazásnak elsősorban belpolitikai célja van, vagyis a kormány szavazatszerző szándékkal akarja stabilizálni a referendum segítségével a hatalmát – mondta a pártelnök.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás