Lengyel miniszter: Varsó csatlakozik a magyar kormány kvótaügyi keresetéhez

Zbigniew Ziobro
forrás: commons.wikimedia.org

Krakkó, 2016. április 8., péntek (MTI) – Lengyelország támogatja és csatlakozik Magyarországnak a kötelező menekültbefogadási kvóta ügyében az Európai Bírósághoz benyújtott decemberi keresetéhez – jelentette be Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter pénteken Krakkóban, magyar kollégájával, Trócsányi Lászlóval tartott tárgyalásai után.

 

Trócsányi László csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra Lengyelországba.

“A lengyel és a magyar kormány sok pontban rokon politikát folytat” – értékelte a sajtóértekezleten Ziobro, kiemelve a pénteki tárgyalásokon megvitatott témák közül a migráció és a terrorizmus kérdéseit.

“Azon az állásponton vagyunk, hogy a magyar panasz teljes egészében megalapozott” – jelentette ki Ziobro,
hozzátéve: Lengyelország csatlakozik az uniós belügyminiszterek által tavaly szeptemberben elfogadott, 120 ezer migráns kötelező elosztását előirányzó kvótával szemben benyújtott magyar panaszhoz, amelyet a lengyel tárca saját jogi érveivel egészít ki.

“Köszönettel tartozunk a lengyel kormánynak, hogy csatlakozott hozzánk, szolidaritást érzünk a részéről” – reagált a bejelentésre Trócsányi László.

A magyar miniszter kifejtette: a szeptemberi kvótadöntés több szempontból is sérti a közösségi jogot. “Tavaly júniusban az Európai Tanács még önkéntes kvótáról beszélt” – emlékeztetett -, “ehhez képest szeptemberben kötelező kvótákat rendelt el”. Az uniós szerződés 78. cikkének harmadik, a szükséghelyzetek kezeléséről szóló bekezdése csupán ideiglenes megoldásokról beszél, az állandó bírói gyakorlat pedig nem tartalmaz ilyen jellegű kötelező intézkedést – húzta alá Trócsányi.

Az MTI-nek az uniós biztosok állandó menekültelosztási mechanizmusra vonatkozó szerdai javaslatát érintő kérdésére válaszolva Trócsányi László kijelentette: az állandó mechanizmus “sértené a nemzeti szuverenitást, ezért teljesen elfogadhatatlan”, ugyanakkor uniós szinten “biztosan komoly vita fog kialakulni róla”. “A magyar kormány erről hivatalos álláspontot fog kiadni, és várható visegrádi egyeztetés is” – mondta el a miniszter, hozzátéve: a visegrádi országcsoport tagjaiként e témában “akkor tudunk eredményesek lenni, ha egységes álláspontot tudunk kialakítani”.

Zbigniew Ziobro ugyanerre a kérdésre válaszolva leszögezte: “A lengyel álláspont azonos, ellenezzük az automatikus átirányítást”.

Az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben beleegyezett az Európai Bizottság egyszeri menekültelosztási kvótájába, vállalva mintegy 7 ezer migráns befogadását 2017 végéig. Ezt a döntést a tavaly novemberben kormányra lépő Jog és Igazságosság párt – tiszteletben tartva a jogfolytonosságot – maga is vállalja azzal, hogy nemzetbiztonsági szempontokat érvényesít a menedékjogi kérelmek elbírálásakor. Így Magyarországtól és Szlovákiától eltérően Lengyelország az Európai Bíróságnál nem nyújt be ez ügyben önálló keresetet. A szejm ugyanakkor múlt héten a szeptemberi kötelező kvótadöntést bíráló határozatot fogadott el.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás