Lengyel fregatt indult a NATO embercsempészet elleni missziójának támogatására

Lengyel fregatt indult a NATO embercsempészet elleni missziójának támogatására
kép forrása: trojmiasto.tv

Varsó, 2016. június 29., szerda (MTI) – Lengyelország  fregattot küldött szerdán a NATO embercsempészet elleni égei-tengeri missziójának támogatására, a két SH-2G típusú helikopterrel felszerelt Kosciuszko nevű egység 200 fős legénysége szeptemberig teljesíti a térségben kijelölt feladatát.

 

A fregatt július elején csatlakozik az észak-atlanti szövetség gyors reagálású, többnemzetiségű flottaegységéhez (NATO Standing Maritime Group 2 – SNMG2), amely a szövetség védelmi minisztereinek februári döntése alapján felderítési és őrzési feladatokat végez az Égei-tengeren. A német parancsnokságú flottaegység jelenleg 7 hajóból áll, ezek görög, német, török, amerikai és brit lobogó alatt teljesítik missziójukat.

A lengyel fregatt indulását kísérő ünnepségen felolvasták Andrzej Duda levelét, amelyben az államfő aláhúzta: a hajó feladata az, hogy a földközi-tengeri és a fekete-tengeri vizeken “a béke és a jogrend megőrzését támogassa”. A misszió a július elején esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó előestjén bizonyítja, hogy Varsó “hiteles partner”, és erősíti Lengyelország pozícióját az észak-atlanti szövetségen belül – emelte ki Andrzej Duda.

A lengyel elnök az utóbbi időben többször hangsúlyozta: Lengyelország, elvárva a szövetségeseitől a NATO keleti szárnyának megerősítését, kész támogatni a többi tagállamot a déli szárnyon érkező fenyegetések kezelésében. Ennek jegyében július 5-én két lengyel katonai kontingens, valamint négy F-16-os vadászgép is készül Irakba és Kuvaitba az Egyesült Államok vezette, Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció támogatására. A lengyel kontingensek kiképző és felderítő feladatokat végeznek majd a térségben.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás