Lengyel és olasz lap is bírálja az EU új migrációs csomagját

Külföldi sajtó Magyarországról

Róma, Varsó, 2016. május 5., csütörtök (MTI) – Az Európai Bizottság által bemutatott migrációs intézkedéscsomag az Európai Bizottság történetének egyik legértelmetlenebb ötlete – vélekedik csütörtöki kommentárjában a Rzeczpospolita című lengyel napilap. Az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilap pedig azt írja, hogy az intézkedéscsomag “nem tetszik Olaszországnak”.

 

A menekültek be nem fogadásáért fizetendő magas bírságok “az egyik legértelmetlenebb ötlet az Európai Bizottság történetében” – értékeli a jobbközép irányultságú Rzeczpospolita hírmagyarázója. Jerzy Haszczynski úgy látja: az automatikus menekültelosztási rendszer megteremtésére irányuló, szerdán ismertetetett bizottsági javaslat “csak árt a migránsok ügyének”, ráadásul – az uniós tagállamok szükséges támogatása híján – várhatóan nem is lép életbe. “Árt majd az Európai Uniónak is, mert érvekkel fegyverzi fel a populistákat és az euroszkeptikusokat” – teszi hozzá Haszczynski.

A cikkíró rámutat: a tavaly szeptemberben elfogadtatott, 120 ezer menekült elosztását előirányzó egyszeri bizottsági kvótát eddig egyetlen érintett tagállam sem teljesítette, a migránsok csupán 1 százalékát helyezték át. Haszczynski szerint a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után úgy tűnt, a nyugat-európai országokban “elhalt az állandó kvóták bevezetésére irányuló ötlet”, amely most “ismeretlen okokból Brüsszelben újból feltámadt”.

“Nehezen elvárható, hogy az óriási bírságokkal való fenyegetés növelje a menekültek iránti rokonszenvet” – jegyzi meg a szerző, leszögezve: “A brüsszeli ötletre az a közmondás illik, miszerint a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”, s az előterjesztés annak bizonyítéka, hogy “az Európai Bizottság egyre jobban elrugaszkodik a valóságtól”.

Az olasz gazdasági napilap pedig úgy véli, az EU tervezete a Dublini-egyezmény reformját szorgalmazza, vagyis annak a szabálynak a módosítását, amely szerint az Európába érkező menekültek menedékjogi kérelmének elbírálásáért az a tagállam felelős, ahova a személy először megérkezett.

“Olaszország nem ezt kérte az EU-tól” – idézett olasz belügyminisztériumi forrásokat az IlSole24Ore, amely szerint a Dublini-egyezmény efféle reformja a jelenleginél is több terhet és még “nehezebb” procedúrákat ró az elsődleges befogadó eurországokra, vagyis Olaszországra és Görögországra.

A napilap szerint az EU migrációs-csomagja zsarolásként szól Olaszországnak: ha Róma igent mond rá, az Európai Bizottság szabad utat enged az olasz kormány által szintén a migráció kezelésére kidolgozott Migration Compact javaslatcsomagnak is. (Ez többek között megállapodásokat szorgalmaz a kiinduló országokkal az Európába érkező, de itt menekültkérelemre nem jogosult emberek visszatoloncolására.)

Az IlSole24Ore ugyanakkor megjegyzi, nem ez lenne az első alkalom, hogy “az unió dobpergéssel bejelentett mechanizmusai” kudarcot vallanak. Mario Morcone prefektus, az olasz belügyminisztérium migrációs felelőse a napilapnak hangsúlyozta, hogy “vicc” volt az Olaszországnak tavaly ígért áthelyezési terv is: havonta 1600 menekültkérőt kellett volna Olaszországból más tagállamokba áthelyezni, de októbertől csupán 569-en indultak el.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás