Lengyel belügyminiszter: elfogadhatatlan a menekültelosztási mechanizmus

Mariusz Blaszczak
kép forrása: www.flickr.com

Varsó, 2016. május 4., szerda (MTI) – Az Európai Bizottság által szerdán javasolt automatikus menekültelosztási mechanizmus elfogadhatatlan, sérti az uniós tagállamok jogait – jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter.

 

Blaszczak egy szerdai varsói sajtóértekezletén “rossznak” és “értelmetlennek” minősítette a javasolt rendszert, mely szerint az Európai Unióba érkező menekültek automatikusan átirányíthatóak lennének egy túlterheltnek minősített tagállamból egy másik tagországba. “Ez sérti a tagállamok jogait” – szögezte le.

Arra vonatkozóan, hogy az uniós tagállamok – menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulás” fejében – ideiglenesen megtagadhatnák az átvállalást, Blaszczak feltette a kérdést: “Miféle elv ez, mely szerint egy adott államnak ki kell váltania azt, hogy nem fogad be menekülteket?” “Ennek semmi értelme” – tette hozzá.

Blaszczak hangsúlyozta: a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya – elődjétől eltérően – következetes lesz a menekültelosztási kvóták kérdésében. Ezzel arra célzott, hogy a Polgári Platform vezette kormány tavaly szeptemberben beleegyezett a 120 ezer menekült elosztását előirányzó egyszeri kvótába, melynek értelmében Lengyelországnak mintegy 7 ezer migránst kellene befogadnia 2017 végéig.

Blaszczakéhoz hasonló álláspontra helyezkedett Rafal Bochenek kormányszóvivő is, aki szerdán elmondta: az Európai Bizottság szerdai javaslata “bizonyos feszültségeket teremt”, a kötelező kvóták “megalapozatlanok”, és sértik a tagállamok szuverenitását.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás