Leggeri: az Olaszországba érkező gazdasági bevándorlók jelentik a fő problémát

Fabrice Leggeri
kép forrása: commons.wikimedia.org

Brüsszel, 2016. október 12., szerda (MTI) – Mostanra már a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező gazdasági bevándorlók áradata jelenti a fő problémát a migrációs hullám megfékezésén dolgozó Európai Unió számára – figyelmeztetett szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Fabrice Leggeri, a nemrég alakult közös európai uniós határ- és parti őrség vezetője.

 

Leggeri arról számolt be, hogy a nyugat-balkánival ellentétben ezen az útvonalon nem csökkent tavaly óta az illegális határátlépők száma: az ENSZ adatai szerint 2015-ben mintegy 154 ezer migráns érkezett Olaszországba, az idei év eleje óta ez a szám azonban már elérte a 144 ezret.

“A szabálytalan migráció tekintetében jelenleg Olaszország az első számú tagállam” – fogalmazott az illetékes, hozzátéve, hogy az érkezők nagyjából 90 százaléka a líbiai partoktól indul útnak embercsempészek segítségével.

“Ébernek kell lennünk a Földközi-tenger középső térségében, mert a migrációs nyomás mellett biztonsági kockázatok is lehetnek” – hangsúlyozta Leggeri.

Kijelentette továbbá, hogy az ügynökség nagyobb szerepet fog vállalni a jogosulatlan menedékkérők visszatoloncolásának fokozását célzó uniós erőfeszítésekben.

A közös európai uniós határ- és parti őrség az előző héten kezdte meg a működését, a korábban Frontex néven ismert uniós határőrizeti ügynökség kibővítésével. A schengeni rendszer védelmét és megerősítését célzó szerv feladatai közé tartozik a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az Európai Unió valamely külső határát veszély fenyegeti.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás