Lázár: nincs jogi lehetőségünk a visszatoloncoltak befogadására

Lázár János
Budapest, 2016. június 23. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. június 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2016. június 23., csütörtök (MTI) – A kormány világossá kívánja tenni uniós partnerországai és az Európai Bizottság számára, hogy nincs jogi lehetőség azon bevándorlók befogadására, akik nem Magyarországon, hanem Görögországon keresztül léptek be az Európai Unióba – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: mintegy 45 ezer embert kívánnak visszatoloncolni ide a partnerországok. Magyarország 179 ezer embert regisztrált.

Idén több mint 21 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon – ismertette Lázár János. Őket mind nyilatkoztatják arról, hol léptek be az Európai Unióba.

A miniszter, aki a külügyi tárcavezető komoly diplomáciai sikereként értékelte a balkáni útvonal lezárásának elismerését, hozzátette: most azt kell bemutatni, hogy Görögország volt az, amely “nem tartotta be a játékszabályokat” a regisztráció elmulasztásával, ezért azonban Magyarország nem büntethető.

Jelezte: az Európai Tanács jövő héten tanácskozik a migráció aktuális kérdéseiről, így a kormány pénteken megtárgyalja a bevándorlással kapcsolatos kormányzati munkacsoport előterjesztését.

A miniszter elmondta, a kormány kész egyeztetni a migrációs szükségrendeletet hatályba léptető Ausztriával is annak érdekében, hogy a nyári hónapokban is minél zavartalanabb legyen a határforgalom a két ország között.
A várhatóan egy-két hónapon belül hatályba lépő rendelet felveti az oda érkezők visszatoloncolásának lehetőségét, miután 37 ezer 500 főben határozták meg a befogadandók számát – ismertette. Pintér Sándor belügyminiszter ezért egy munkabizottság felállítását kezdeményezte Ausztriával a határátkelés könnyítése érdekében.

Az osztrák és a magyar hatóságok már eddig is folytattak több szintű egyeztetéseket, amelyek állandó tárgya a két ország közötti migrációs forgalom.  Magyarország a kölcsönösség és a viszonosság jegyében közelít a kérdéshez – hangsúlyozta.

A pénteki kormányülés fő napirendi pontjának nevezte Lázár János az Alkotmánybíróság döntését, amelyben a testület nem adott helyt a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványnak.

Ezzel elhárultak a jogi akadályok az őszi népszavazás előtt, a kormány célja pedig az, hogy minél több ember mondhassa el véleményét – jelentette ki Lázár János, aki fő kérdésnek azt nevezte: ki határozza meg, hogy ki élhet az országban, ki vállalhat munkát, ki léphet be.

Szólt a Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokságról is, felhívva a figyelmet arra, hogy titkosszolgálati információk szerint növekedett a terrorveszély, esetleges terrortámadások elkövetésének az esélye Franciaországban.

Vannak biztonsági kockázatok, az elmúlt 48 órában pedig “romlott a helyzet” – mondta a tárcavezető, arra kérve ezért minden magyart, aki Franciaországban tartózkodik vagy oda utazik, hogy vegye komolyan a Terrorelhárítási Központ, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felhívásait, regisztráljon a KKM által létrehozott honlapon.

A miniszter egyúttal elismerését fejezte ki a magyar labdarúgó-válogatottnak az Eb-n nyújtott teljesítményéért.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás