Lázár: Magyarország elküldi javaslatait a szlovák EU-elnökségnek

Kovács Zoltán; Lázár János
Budapest, 2016. november 3. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) érkezik szokásos heti sajtótájékoztatójára, mellette Kovács Zoltán kormányszóvivõ az Országházban 2016. november 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2016. november 3., csütörtök (MTI) – A magyar kormány elküldi az illegális bevándorlás kezelésével kapcsolatos javaslatait az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Szlovákiának, amely decemberig “B tervet” készít a migrációs válság megoldására – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A magyar kabinet azt kezdeményezi, hogy ne legyen kötelező betelepítés, továbbá álljon vissza a schengeni határellenőrzési rendszer Olaszországban és Görögországban. A kormány kéri emellett, hogy a magyar határon épült kerítésre fordított forrásokat “tudják be a magyar szolidaritásba” – ismertette a tárcavezető.

Magyarország fenntartja álláspontját: Európának nem az a feladata, hogy megszervezze a betelepítést, hanem az, hogy megakadályozza a bevándorlást – mondta.

Arról is beszélt, hogy a kötelező betelepítési kvóták elleni küzdelemben szükség van az alaptörvény hetedik módosítására, amelyről jövő kedden dönthet az Országgyűlés, miután lezárult a javaslat szövegezése. Lázár János minden ellenzéki képviselőt arra kért, szavazza meg az alkotmánymódosítást, és reményének adott hangot, hogy napi pártpolitikai érdekek nem akadályozzák meg az elfogadást.

A miniszter ismét sérelmezte, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította a belső határellenőrzés lehetőségét az osztrák-magyar határon is, szerinte ugyanis ez ellentétes mind az osztrák, mind a magyar emberek érdekével.

Kérdésre azt is közölte, hazugságnak tartja a kormány az Európa Tanács jelentését, amely szerint a magyar hatóságok esetenként nem megfelelően bántak a menedékkérőkkel.
A jelentés állításai nem igazak – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint politikai elfogultság állhat a dokumentum mögött.

A kormány többször is kérte az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja meg azokat a jelentéseket, amelyek próbálják elmarasztalni Magyarországot a bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód miatt. A minisztérium álláspontja szerint ezek az állítások nem fedik a valóságot – közölte.

A miniszter a bőnyi rendőrgyilkosság orosz katonai hírszerzéssel összefüggő szálait firtató kérdésre azt felelte, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak ki kell vizsgálnia az ügyet és meg kell hallgatnia a Belügyminisztérium (BM) munkatársait. Arra pedig, hogy más paramilitáris szervezeteket is vizsgálnak-e, azt válaszolta, hogy az állam 2010 után visszaszerezte az erőszak-monopóliumot a Magyar Gárda és más félkatonai radikális szervezetek betiltásával, felszámolásával. Az elhárítással foglalkozó BM szervezeti egységeiben külön munkacsoportok foglalkoznak az ilyen típusú szervezetek tevékenységének blokkolására, megakadályozására.

Kérdésre a tárcavezető megerősítette, hogy Theresa May brit kormányfő munkalátogatásra hívta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki várhatóan jövő szerdán utazik Londonba. A csúcs kiemelt témái között említette a Brexitet és a bevándorlást, továbbá a magyar-brit kétoldalú kapcsolatokat. Utóbbit kiválónak ítélte és jelezte, hogy érdemes azokat tovább erősíteni, ugyanis Nagy-Britannia a kilépés után Magyarország egyik legfontosabb unión kívüli kereskedelmi partnerévé válik.

A Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberrel kapcsolatos kérdésre kifejtette: az érintett 2014. október 24-én nyújtott be vízumkérvényt a bejrúti magyar nagykövetségen. Magyarország hat EU-tagországot is megkérdezett arról, hogy érinti-e a vízum megadása az érdekeiket, egyúttal tájékoztatta az Egyesült Államokat, valamint Szaúd-Arábiát. Németország úgy nyilatkozott, hogy nem sérti a vízum megadása az érdekeit, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia pedig nem válaszolt. Így a magyar hatóságoknak nem volt olyan információjuk, amely megalapozta volna a vízum megtagadását – részletezte.

Ezek után az illető ember – folytatta – járt Magyarországon, “a személyazonosságát illetően vannak zavaros körülmények, amelyeket nyilván az Alkotmányvédelmi Hivatal és a rendőrség folyamatosan tisztáz”.

Idézte Orbán Viktor parlamenti felszólalását, amely szerint az érintett ember magyarországi tevékenysége nem sértette az ország nemzetbiztonsági érdekét.

Lázár János jelezte ugyanakkor: az Interpol fél éve erősítette meg, hogy körözik a férfit, így 2015-ös magyarországi útján nem tartóztatták le. “Ha most idejönne, akkor természetesen letartóztatnánk” – erősítette meg Kontrát Károly BM-államtitkár szavait.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás