Lázár: elvi különbség van Magyarország és az Európai Bizottság elképzelései között

Lázár János
Budapest, 2016. június 9. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. június 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2016. június 9., csütörtök (MTI) – Elvi különbség van Magyarország és az Európai Bizottság (EB) bevándorlással kapcsolatos elképzelései között – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Lázár János azt mondta: az EB javaslataiból joggal feltételezhető, hogy a bevándorlás megszervezését készítik elő, míg Magyarország alapjaiban elutasítja a bevándorlást, a családok támogatásának pártján áll és ezt javasolja a szövetségeseinek is, mert ez a válasz sok európai problémára. Értékelése szerint áthidalhatatlan a különbség.

Fontosnak nevezte, hogy a magyar javasat határvédelemi együttműködésre vonatkozó részeit tiszteletben tartja az Európai Bizottság, de szóvá tette, hogy kimarad az a javaslat, hogy a schengeni határnál meg kell állítani a migránsokat és közülük azok az európai országok, akiknek szükségük van bevándorlókra, azok válogathassanak.

A tárcavezető figyelemre méltónak nevezte az osztrák külügyminiszter hasonló tartalmú felvetését és kiemelte: bízik benne, hogy a választópolgárok a kvótareferendumon is a hazai álláspontot erősítik meg.

Beszámolt arról is, hogy a kormány pénteken foglalkozik a befogadó állomások problémáival, továbbá mérlegeli egy tranzitzóna kialakítását Ásotthalom térségében. Lázár János ismét úgy foglalt állást, hogy Magyarországon nincs szükség táborokra, s a kormány célja, hogy bezárja azokat.

Tájékoztatott arról is, hogy tavaly 177 ezer Magyarországon regisztrálóból 3-4000-ren terjesztettek elő menekültkérelmet. “A többiek elmentek az országból. Senkit nem szeretnék megbántani, de 3-4 ezer embernek volt komolyan veendő problémája” – fogalmazott, hozzátéve: a többség a jólét és a magas szociális támogatások reményében állt tovább.

A maradókról szólva kijelentette: tisztességes és korrekt eljárás után az állam több száz embernek segít rendszeresen, 15-20 százalék az aránya azoknak, akik megkapják a státuszt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a sajtótájékoztatón bejelentette: újabb incidens történt csütörtökön Kiskunhalason: egy algériai férfi ellenállt a rendőröknek, amikor azok kihallgatásra akarták előállítani, a 27 éves férfi rátámadt egy fegyveres őrre. Hangsúlyozta: mindenkire vonatkoznak Magyarország és az EU törvényei, és akik Kiskunhalason vannak, azok már valami olyat követtek el, ami szemben áll ezekkel a törvényekkel, például illegálisan lépték át a határt.

A mostani eset is jól mutatja azokat a gondokat, amelyekkel egész Európában és Magyarországon is szembe kell nézni – tette hozzá Kovács Zoltán.

Lázár János kérdésre az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban megjegyezte: jelenleg nincs napirenden a kérdés, a kormány a jó együttműködésre törekszik az amerikai kormánnyal, és az az érdeke, hogy minden részlet tisztázódjon az ügyben.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás