Lassabban halad az idomeni sátortábor kiürítése, mint kedden

Lassabban halad az idomeni sátortábor kiürítése, mint kedden
kép forrása: youtube.com

Idomeni/Budapest, 2016. május 25., szerda (MTI) – Lényegesen lassabban halad a görög-macedón határon fekvő Idomeninél kialakult menekülttábor felszámolása szerdán, mint kedden, bár a hatóságok ezen a napon is nagyjából kétezer embert akarnak elszállítani különböző állami fogadóközpontokba – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

A közmédia helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta, hogy a sátortábor sok lakója a közeli erdőkbe szökött, ahonnan próbálnak átjutni Macedóniába. Tegnap mintegy hatszáz határsértőt tartóztattak fel a macedón rendőrök – tette hozzá, megjegyezve: azt nem tudni, hány illegális bevándorló nem került a látóterükbe.

A riporter beszámolója szerint migránsok egy csoportja gyalogolni kezdett az autópályán, mert nem akart buszra szállni Idomeniben, ugyanakkor el szerette volna kerülni a konfliktust a rendőrökkel. Többen elképzelhetőnek tartják, hogy visszatérnek Szíriába, fogadóközpontokba ugyanis nem kívánnak menni, embercsempészekre azonban nincsen pénzük.

A migránsok nagyobbik része arra törekszik majd, hogy Észak-Görögországban maradjon, és alternatív útvonalat keres Nyugat-Európába. Valószínűleg a macedón és a bolgár határon kísérelnek meg átszökni Magyarország felé, de az is elképzelhető, hogy Albánia felé veszik az irányt – hangzott el a tudósításban.

Macedónia március elején zárta le a határait, és ezzel az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalat, amelyen át tavaly több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Európába. Az idomeni tábor lakói abban reménykedtek, hogy a határátkelők újra megnyílnak előttük, és vonakodtak beköltözni a határtól távolabb fekvő, de jobban felszerelt fogadóközpontokba.

A táborban március elején még tizennégyezernél is többen éltek, de számuk fokozatosan csökkent, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat. Eddig több mint ötvennégyezren rekedtek Görögországban a balkáni útvonal lezárása miatt.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás