Lajcák: némi optimizmussal lehet tekinteni a migránsválság alakulására

Lajcák: némi optimizmussal lehet tekinteni a migránsválság alakulására
kép forrása: www.hirado.hu

Pozsony, 2016. május 13., péntek (MTI) – A jelenlegi helyzet lehetővé teszi, hogy némi optimizmussal lehessen tekinteni a migránsválság alakulására, és ebben Görögországnak kulcsszerepe van – jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter pénteken Pozsonyban, miután fogadta Nikosz Kociaszt, a görög diplomácia vezetőjét.

 

A migrációs válság kihívásairól szólva Lajcák ezt egész Európa gondjának nevezte. Utalva az EU-nak Törökországgal kötött megállapodására, úgy vélte: a jelenlegi helyzet megengedi, hogy némi optimizmussal lehessen tekinteni a migránsválság alakulására, s ebben Görögországnak kulcsszerepe van.

Kociasz újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egyelőre működik az egyezménynek a migránsok Törökország által történő visszafogadására vonatkozó része. Jelenleg csak 100-150 migráns érkezik naponta a görög szigetekre, szemben a korábban tapasztalt 3-4 ezerrel. Hozzátette: reméli, hogy a szerződésben foglaltakat betartják, és Törökország teljesíteni fogja a vállalásait.

“Minden megegyezés olyan mint egy tangó, ketten kellenek hozzá, és nem lehet állandóan attól félni, hogy a másik esetleg a lábunkra léphet” – mondta a görög diplomácia vezetője egy másik újságírói kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, mennyire bízik abban, hogy Törökország – a miniszterelnök távozása tükrében – be fogja tartani a szerződés rá vonatkozó részét. Hozzátette: ha váratlan helyzet állna elő, akkor a migránsok nemcsak Görögországot fogják megcélozni, hanem a többi európai országot is.

Kociasz rámutatott: a menekültválságnak megvan a maga oka, mégpedig a közel-keleti helyzet. Hozzáfűzte: e tekintetben Szlovákia és Görögország helyzete hasonló, mivel egyikük sem felelős az ott zajló háborúkért, csak azok következményeiért kell fizetniük.

Lajcák és Kociasz pénteki pozsonyi egyeztetése már a harmadik ilyen találkozó volt a két tárcavezető között néhány hónapon belül. A migrációs válság mellett olyan témák is terítékre kerültek, mint Szlovákia közelgő EU-elnöksége, a két ország kapcsolatai fejlesztésének lehetőségei, Nagy-Britannia esetleges távozása az unióból, valamint Délkelet-Európa helyzetével összefüggő egyéb kérdések is.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás