Kvótareferendum – Parlamenti pártok a népszavazásról

parlament
kép forrása: pixabay.com

Az Együtt elutasítja a népszavazást

Az Együtt elutasítja a kvótareferendumot, és arra kéri a választókat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson.

Az ellenzéki párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a referendummal a kormány “sunyi módon” felhatalmazást akar szerezni arra, hogy az országot “bármikor kivigye” az Európai Unióból.

A független képviselő szerint ezért a népszavazási kezdeményezés kockázatos és életveszélyes a magyarok számára, hiszen Magyarország 12 éves uniós tagsága történelmi léptékű, hatalmas előrelépést hozott.

Az Országgyűlés kedden rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást a kormány kezdeményezésére. A népszavazási kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”.

 

DK: a kormányfő arra kér felhatalmazást, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor kormányfő a kvótareferendumon valójában arra kér felhatalmazást, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból.

Az Országgyűlés kedden rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást a kormány kezdeményezésére. A népszavazási kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke keddi, az MTI-nek küldött közleményében kiemelte, mivel az Országgyűlésben népszavazás kiírásáról nem kétharmados szavazás döntött, a DKszíneiben politizáló független képviselők bojkottálták a szavazást. Molnár Csaba szerint a kormány kérdése jogilag alkalmatlan bármiféle döntéshozatalra, emellett hazug is.

“Orbán Viktor valójában nem pár száz ember befogadásáról szavaztat, hiszen pontosan tudja, hogy nem lehetünk potyautasok az EU-ban, nem tarthatjuk a markunkat úgy, hogy közben kihúzzuk magunkat a közös feladatok alól. Orbán Viktor valójában arra kér felhatalmazást, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. Ez pedig ellentétes a magyar emberek érdekeivel” – írta a politikus.

Molnár Csaba jelezte: a DK bojkottálni fogja az Európa-ellenes népszavazást és a népszavazástól való távolmaradásra biztatnak, mert – megfogalmazásuk szerint – a  távolmaradás is szavazat, mivel “aki távol marad, az Európára szavaz”.

 

MSZP: a jogszabályok lehetővé tennék az egy napon történő szavazást a kvótáról és az ellenzéki kérdésekről

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke szerint nem csak a józan ész, hanem a jogszabályok is lehetővé tették volna, hogy a kvótareferendummal egy napon lehessen szavazni az állami vezetők bérplafonjának visszaállításáról és az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezésekről.

Bárándy Gergely kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz ellehetetlenítette, hogy egyszerre lehessen szavazni a kormány által kezdeményezett, illetve az MSZP által támogatott népszavazásokról, és ezzel majdnem hatmilliárd forintot húzott ki a családok zsebéből.

Kifejtette: az Országgyűlésnek a benyújtástól, hétfőtől számítva harminc napja lett volna arra, hogy döntsön a kvótareferendum elrendeléséről.

Hozzátette: a Nemzeti Választási Irodának (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottságnak a törvény szerint hatvan napja van az MSZP által támogatott népszavazásokhoz gyűjtött aláírások hitelességének ellenőrzésére, de az NVI elnöke szerint kevesebb mint harminc nap alatt le lehetne folytatni az ellenőrzést.

Bárándy Gergely elmondta, az MSZP összegyűjtötte kérdésenként a 100-100 ezer aláírást, és ha kedden leadták volna, akkor a választási szervek időben hitelesíthették volna azokat, így lehetővé vált volna, hogy az Országgyűlés egyszerre döntsön a népszavazásokról.

Az ellenzéki politikus közölte, folytatják az aláírásgyűjtést a “Fidesz-ellenes” népszavazásokhoz.
Kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP parlamenti frakciója, az országos elnökség és a megyei elnökök szerdán együttes ülésen alakítják ki a párt álláspontját a kvótareferendummal kapcsolatban.

 

Fidesz: ne támadják meg a balliberálisok a parlament döntését!

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője arra szólította fel a balliberális oldalt, hogy ne támadja meg az Alkotmánybíróságon a parlament keddi döntését a kvótareferendum elrendeléséről.

A politikus budapesti sajtótájékoztatóján a népszavazást az ország történetében az egyik legfontosabb ügynek nevezte, úgy fogalmazott: “az elmúlt húsz évben nem állt ilyen súlyú döntés előtt Magyarország”. Az embereknek el kell dönteniük, akarják-e vagy sem, hogy Brüsszel bevándorlókat telepítsen be Magyarországra – mondta.

A referendum sürgető – folytatta Halász János -, mert “Brüsszelben egyre agresszívebb tervek születnek a kényszerbetelepítésre”.

A frakciószóvivő hozzátette, nincs kétségük afelől, hogy a következő hónapokban soha nem látott nyomás alá akarják helyezni Magyarországot azok, akik végre akarják hajtani a kényszerbetelepítést. A kormány azonban mindenképpen meg fogja kérdezni az embereket a kényszerbetelepítésről – jelentette ki, hangsúlyozva: “a magyar emberek a népszavazással megállíthatják Brüsszelt”.

Halász János szomorúnak tartja, hogy a keddi parlamenti szavazáson voltak, akik “nyíltan kiálltak a brüsszeli kényszerbetelepítés mellett”, és nemet mondtak a népszavazás elrendelésére. Szerinte a balliberális ellenzék meg akarja akadályozni, hogy Brüsszel helyett a magyarok dönthessenek arról, kikkel akarnak együtt élni. “Ha a baloldalon múlna, egész Magyarország tele lenne bevándorlókkal” – fogalmazott.

 

Jobbik: a Fidesz fáziskésésben van

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz folyamatos fáziskésésben van a kötelező betelepítési kvóták ügyében. Vona Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján továbbra is alaptörvény-módosítást sürget.

Az ellenzéki politikus – a miniszterelnök ezzel kapcsolatos, előző napi megjegyzésére reagálva – felvetette, hogy pártja követett-e el pálfordulást azzal, hogy szeptemberben a népszavazást támogatta, most azonban mást tart jobbnak, vagy a Fidesz, amely szeptemberben még elutasította a referendumot, most pedig az élére állt.

A Jobbik álláspontja nem változott, továbbra is a kvóták ellen van, ugyanakkor hatékonyabb eszközt javasol – jelentette ki.

Vona Gábor szerint 2015-ben a népszavazás időszerű javaslat volt, most azonban már idejét múlt és elégtelen. Közölte: az alaptörvény-módosítás gyors, azaz nem kellene őszig várni.

Az idő nem nekünk dolgozik, az Európai Bizottság újabb abszurd javaslatokkal áll elő – érvelt.

A Jobbik elnöke megjegyezte: hiába adott a társadalom elutasító véleménye, ha a referendum nem lesz érvényes és eredményes, akkor visszafelé is elsülhet, és ellenkező hatást válthat ki.

Ezzel szemben az alaptörvény kiegészítése a legmagasabb jogi szint és ingyenes megoldás – mondta.

Kitért arra is, hogy sikeres népszavazás esetén egyébként is jogalkotási kötelessége lenne az Országgyűlésnek.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás