Külföldi sajtó Magyarországról – A SME a V4-ek migrációval kapcsolatos álláspontjáról

A SME a V4-ek migrációval kapcsolatos álláspontjáról
forrás: sme.sk

Pozsony, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) – A visegrádi négyeknek (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) az illegális bevándorlás témájában kialakított közös álláspontját támadta vezetőiknek a közelmúltban tett megnyilatkozásai alapján keddi kommentárjában a Sme című liberális pozsonyi napilap.

 

“Az európai álmot a múltban és ma is leginkább azok a politikusok veszélyeztették, akik valahol félúton megrekedtek az autokrácia és a demokrácia között, és soha nem érnek célba” – állítja indulatos hangvételű írásában Beata Balogová, a szlovák lap főszerkesztője.

A “Kik Európa utolsó védelmezői” című cikkében a szerző úgy vélekedett: azoknak a visegrádi vezetőknek a kormányzása, akik ma Európa egyik legjelentősebb válsága idején azt állítják, hogy meg akarják védeni a gyenge, de gazdag kontinenst az erősebb identitású közösségek befolyásától és közben a keresztény kulturális kódra hivatkoznak, groteszkké változtatja az európai álmot. Közben őket magukat nem az európai kulturális kód befolyásolja, hanem a korrupció genetikai kódja és az, hogy képtelenek a közjót a pártérdekek fölé helyezni – írta.

A szlovák és magyar kormányt, illetve az illegális bevándorlással szemben véleményt formáló politikusokat írásaiban rendszeresen bíráló lap főszerkesztője szerint Orbán Viktor nem hiszi, hogy a “közel-keleti menekültek” érkezése hátterében valóban a háborúk állnak, s amikor a bevándorlás kapcsán végvárakat és az oszmán birodalom egykori terjeszkedését említi, ezzel a hasonlattal már csak egy lépésnyi távolságba kerül azoktól “az összeesküvés-elméleteket terjesztő honlapoktól” amelyek egy újkori Európa ellen folytatott faji háborút látnak a “szíriai háború elől menekülők tömegei” mögött.

http://komentare.sme.sk/c/20271551/kto-su-posledni-bojovnici-za-europu.html?piano_d=1

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás