Külföldi sajtó Magyarországról – Az Orbán-Kohl találkozó értelmezéséről

Külföldi sajtó Magyarországról
forrás: pixabay.com

Berlin, Brüsszel, London, Bécs, Párizs, 2016. április 20., szerda (MTI) – Német és más európai lapok is foglalkoztak szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Helmut Kohl volt német kancellár előző napi találkozójának értelmezésével.

 

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Ami fontos volt Kohlnak címmel közölte Berthold Kohler kommentárját, amely szerint csak maga a volt kancellár és környezete tudja, hogy mi volt az a meghatározó motiváció, amely Orbán Viktor meghívására indította őt. A FAZ szerzője hozzátette: Orbán arról számolt be, hogy Kohl az egészségi állapota miatt nem tud mindent kifejezni. Azonban – tette hozzá Kohler – a német egység kancellárját állapota nem akadályozta abban, hogy emlékeztessen arra, mennyire fontos volt neki egész életében az “igaz barátság és a hála”.

A liberális Süddeutsche Zeitung Az EUrózió címmel közölte Stefan Ulrich írását, amely szerint “a magyar miniszterelnök lerombolja mindazt, amit a volt német kancellár felépített”. A szerző hangsúlyozta: “lehet, hogy Helmut Kohl egy beteg ember, de nagyon is érzi, hogy veszélyben van az ő Európája”, és a találkozón “remélhetőleg fejmosásban részesítette eltévelyedett fiát”.

A liberális Der Tagesspiegel Kohl jelzése: ez már nem az én Európám címmel közölte Stephan-Andreas Casdorff kommentárját, aki a többi között kifejtette: Angela Merkel kancellár a menekültválság ügyében nem konzultált partnereivel, hanem rögtön a következményekkel szembesítette őket, így “nem csoda”, hogy az EU-ban számos partner, főleg a kisebb országok úgy érzik, hogy Németország nem becsüli őket eléggé. Ilyesmi Helmut Kohllal nem fordulhatott volna elő. A volt kancellár éppen ezt jelzi Orbán Viktor fogadásával – emelte ki a cikk szerzője.
Hangsúlyozta: elképzelhető, hogy Kohl azt gondolja, hogy Merkel “tönkreteszi az én Európámat”, és “ezt nem is kell kimondania, elég, ha találkozik Orbán Viktorral”.

A Handelsblatt című üzleti lap Isten, becsület, haza címmel közölte Christian Rickens kommentárját, aki kiemelte: a német nyilvánosság, és “sajnos gyakran a német politikusok is hajlamosak rossz európainak bélyegezni azokat, akik egy kicsit másként látják a világot, mint mi”, és Magyarország ennek a látásmódnak a következtében “rasszista, a szolidaritást megtagadó rezsimmé válik, amely ellenáll a menekültválság egyetlen értelmes, azaz német megoldásának”. A többi között hozzátette: tudomásul kell venni, hogy az EU keleti részének csaknem fele inkább Budapest mellett áll ebben a kérdésben, és nem Berlin mellett, Orbán Viktor pedig demokratikusan megválasztott kormányfő.
Némely “igazi diktátornak” sokkal kevesebb bírálatot kell meghallgatnia Németországtól, mint neki – jegyezte meg Rickens, és hangsúlyozta: az európai “projekt” veszélyeztetésének elkerülése érdekében a németeknek “végre meg kell tanulniuk higgadtan és a bizalom alapján viszonyulni más EU-tagállamok demokratikusan megválasztott vezetőihez”, akik részben más értékrendet és más politikát képviselnek mint a németek.

A Politico című brüsszeli hírportál meglepetésként értékelte Orbán Viktor előző napi kijelentését, hogy Magyarország kiáll Berlin mellett és további kezdeményezésekkel támogatja Angela Merkel német kancellárt. Az amerikai lap európai kiadásában hangsúlyozták, hogy Orbán Viktor az utóbbi hónapokban nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem a merkeli menekültpolitika bírálatára. Mint írták, a mostani békülékenyebb megnyilvánulások feltűnően eltérnek Orbán korábbi kijelentéseinek hangnemétől.
http://www.politico.eu/article/surprise-critic-viktor-orban-praises-angela-merkel-migration-policy-refugees-europe/

Orbán látogatása régi barátjánál felborzolja Berlin idegeit című keretes írásában a Financial Times londoni gazdasági napilap kiemeli, hogy mindkét államférfi ellenzője Angela Merkel bevándorlás-politikájának. Mivel egyikük sem vonta vissza korábbi kritikáit, a látogatás egy újabb támadás lehet annak ellenére, hogy végül Merkel támogatásáról szóló nyilatkozattal végződött a találkozó. A lap hozzáfűzi, a keddi látogatás rövid időn belül Orbán Viktor második németországi találkozója egy olyan politikussal, aki bevándorlásellenes kritikát fogalmaz meg Merkellel szemben.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f3501896-063d-11e6-96e5-f85cb08b0730.html#axzz46MJX7krD

Kohlnál tett látogatása után Orbán Viktor barátságosan nyilatkozott, miszerint Németország és Magyarország által képviselt menekültpolitika között nincs különbség, és támogatja Merkel törekvéseit – írta a Die Presse. Az osztrák lap cikke szerint azonban “a kedves szavak teljes ellentétben állnak a magyar kormányfő eddigi kijelentéseivel”, hiszen Orbán a merkeli menekültpolitika legnagyobb ellenzője volt. A lap idézi a keddi nyilatkozatot, amely szerint a Kohllal együtt a zsidó-keresztény értékek valamint az európai törvények betartása mellett állnak ki, s úgy vélik, hogy a közös európai egyezmények betartása, akárcsak a külső uniós határok védelme minden tagállam számára kötelező érvényű. Mindez “természetesen Merkel eddigi menekültpolitikáját célzó oldalvágásként is értelmezhető” – jegyzi meg a lap.
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4971058/Orban-und-Kohl-sehen-sich-Seite-an-Seite-mit-Merkel

Orbán Viktor magán, de nagyon is szimbolikus látogatása Helmut Kohlnál címmel közölt tudósítást weblapján a Le Monde. A francia balliberális lap kiemelte, hogy miután a magyar miniszterelnök a menekültpolitikát illetően a német kancellár legfőbb ellenfelének tekinthető, a látogatás számos értelmezésre adhat okot. Az, hogy Merkel közvetett bírálata lett volna, annak ellenére “csábító” (értelmezés) a lap szerint, hogy azt a kancellár környezete és maga Orbán Viktor is cáfolta.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2016/04/19/la-visite-privee-mais-tres-symbolique-de-viktor-orban-a-helmut-kohl_4905091_3214.html

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás