Közzétette az osztrák belügyminisztérium, milyen közmunkát végezhetnének a menedékkérők

der standard

Bécs, 2016. október 28., péntek (MTI) – Közzétette az osztrák belügyminisztérium pénteken, hogy a bécsi szövetségi kormány milyen közmunka végzését tenné lehetővé a menedékkérők számára.

 

A Der Standard című osztrák lap által pénteken közölt listán az állam, a tartomány vagy a települések közfeladatait érintő 32 féle munkát sorolnak fel. A menedékkérők így a közigazgatásban másolási, futár- vagy tolmácsolási feladatokat láthatnának el, összeállíthatnak Excel-táblát, sportesemények vagy bolhapiacok rendezésében segédkezhetnek. Végezhetnek továbbá utcaseprést, hóeltakarítást, idősgondozást, kisegítő munkálatokat könyvtárakban, uszodákban vagy akár kórházakban.

A most felsorolt szociális feladatok közérdekű, egyszeri alkalommal vagy ideiglenesen végzendő munkák, amelyek a tervek szerint “nem veszélyeztethetik és nem pótolhatják a már meglévő munkahelyeket”. 16 évesnél fiatalabbak nem végezhetnek közmunkát, és a menedékkérők a munkaviszony idejére balesetbiztosítást is kapnak majd.

Az osztrák települések érdekvédelmi szövetsége, az ellenzéki Team Stronach párt, valamint a Zöldek pártjának integrációért felelős vezetője, Alev Korun üdvözölte a  listát. Korun szerint így megelőzhető, hogy a menedékkérők hónapokon át tétlenül várakozzanak, s elejét lehet venni az ebből fakadó pszichológiai problémáknak is. Ausztriában átlagosan mintegy nyolc hónapig tart a menedékkérelmek elbírálása.

A kormány hónapon át dolgozott a listán. A pénzügyi, a belügyi és a szociális tárca által összeállított listát a kormány már jóváhagyta, a tartományok és a települések azonnal alkalmazhatják.

Az utóbbi hetekben heves vita alakult ki az osztrák kormánypártok és szervezetek között a közmunkát végző menedékkérők díjazásáról és annak mértékéről. A tartományi menekültügyi illetékesek az óránkénti öteurós díjazást javasolták. Wolfgang Sobotka belügyminiszter viszont legfeljebb 2,5, átlagosan 1,7 euró óradíjat adna a menedékérőknek, amennyit a polgári szolgálatot teljesítő katonák kapnak Ausztriában. Az osztrák gazdasági kamara vezetője nem támogatja, hogy a menedékkérők a közmunkáért pénzt kapjanak, hiszen – indoklása szerint – szállás és ellátás jár nekik.

Ausztriában szeptember végéig 28 300 menedékkérelmi eljárás indult meg idén. A kormány döntése értelmében 2016-ban legfeljebb 37 500 kérelem nyújtható be az osztrák hatóságokhoz.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás