A közös fellépésről egyeztettek magyar és osztrák miniszterek

Röszke, 2016. július 14. Pintér Sándor magyar belügyminiszter, Wolfgang Sobotka osztrák szövetségi belügyminiszter, Hans Peter Doskozil osztrák szövetségi honvédelmi- és sportminiszter, valamint Simicskó István magyar honvédelmi miniszter (b-j) a Röszkén rendezett magyar-osztrák miniszteri találkozó után tartott sajtótájékoztatón 2016. július 14-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2016. július 14., csütörtök (MTI) – Az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter, Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter és Hans Peter Doskozil osztrák védelmi- és sportminiszter csütörtökön Röszkén.

 

A találkozót követő sajtótájékoztatón Pintér Sándor emlékeztetett rá, hogy Magyarország a külső határok védelme érdekében új törvényeket hozott, ezek lényege, hogy a határ nyolc kilométeres sávjában elfogott migránsokat visszakísérik, és a tranzitzónákhoz irányítják, hogy ott adhassák be menedékkérelmüket. A megbeszélések központi témája az volt, miként tud Ausztria segítséget nyújtani a határvédelem új szervezeti rendjéhez – tette hozzá.

A politikus köszönetet mondott osztrák kollégáinak a segítségért, amelyet azért nyújtanak, hogy Magyarországra hívatlanul, a zöldhatáron engedély és ellenőrzés nélkül senki ne léphessen be.

Simicskó István elmondta, az európai menekültügyi normák és eljárásjogi szabályok betartásával egyeztetnek arról, Ausztria milyen konkrét katonai segítséget tud adni a magyar-szerb határ védelméhez, miként tud az osztrák haderő a magyar honvédséggel és rendőrséggel együttműködni.

A magyar honvédség nyitott arra, hogy fogadja a felkészített osztrák erőket, bármilyen műszaki, technikai, felderítő tevékenységgel segítsék is a munkát – hangsúlyozta a politikus. Az elmúlt hónapokban ezen a területen komoly tapasztalatot szerzett a magyar honvédség, hiszen a visegrádi országokból már érkeztek hasonló céllal erők – tette hozzá.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az unió határainak védelme Ausztria és Magyarország közös ügye. Ezt a munkát Ausztria is segíti, húsz rendőrt biztosít a magyar erőfeszítések támogatására a Frontex (az EU határvédelmi ügynöksége) keretein belül. A külső határok védelmének feltétele, hogy a nyugat-balkáni útvonalon előrébb található országok is ellenőrizzék határaikat, melyhez nekik is támogatást kell nyújtani.

Pintér Sándor; Simicskó István
Röszke, 2016. július 14.
Pintér Sándor magyar belügyminiszter, Wolfgang Sobotka osztrák szövetségi belügyminiszter, Hans Peter Doskozil osztrák szövetségi honvédelmi- és sportminiszter, valamint Simicskó István magyar honvédelmi miniszter (b-j) a Röszkén rendezett magyar-osztrák miniszteri találkozó után tartott sajtótájékoztatón 2016. július 14-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ausztria üdvözli, hogy a Frontex mandátumát harmadik országokra is ki lehet terjeszteni, ugyanakkor az ezerötszáz fős szervezet önmagában nem képes garantálni a külső határok védelmét – mondta az osztrák belügyminiszter.

Fontos feladat a regisztrációs központok, hot-spotok létrehozása a származási országokhoz minél közelebb. Emellett központi kérdés, hogy a visszajuttatás, a kitoloncolás miként lesz lehetséges – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, a július elején bevezetett – Ausztria által is támogatott – magyar intézkedéseknek köszönhetően, az illegálisan érkezők nem juthatnak el az ország belsejébe, így végeredményben az osztrák határhoz sem. Ezzel tehermentesítik az osztrák-magyar határt is, ahol a várakozási idő jelenleg nem haladja meg a tíz percet.

Megállapodás született az embercsempészet elleni közös fellépésről – mondta Wolfgang Sobotka. Tavaly Ausztriában mintegy ötszáz, idén eddig több mint 1700 embercsempészt fogtak el – tette hozzá.

Hans Peter Doskozil kifejtette, nagyon alacsony azok aránya, akiket bírósági döntést követően vissza lehet juttatni származási országukba. Az elmúlt év tapasztalata azt mutatja, nem lehet várni a nagy közös európai megoldásokra, az érintett térségen belül kell egyetértésre jutni.

A dublini rendszer jelenlegi formájában nem működik hatékonyan, ekkora létszámmal már nem tud mit kezdeni. A külső határon lévő országok nem képesek a menekültügyi eljárások elvégzésére – mondta a miniszter, hozzátéve: Ausztria sem tudna évente 400-500 ezer menekültkérelmet feldolgozni. Éppen ezért más megoldást kell találni, például az idegenrendészeti visszatoloncolások esetében a dublini rendszeren kívüli eljárásrendet kidolgozva – jelentette ki az osztrák védelmi miniszter.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás