Kövér László: a kötelező betelepítés elfogadhatatlan

Kövér László
Luxembourg, 2016. május 23. Az Országgyûlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér László, az Országgyûlés elnöke (j) felszólal az Európai Unió parlamenti elnökeinek luxembourgi konferenciáján 2016. május 23-án. MTI Fotó: Országgyûlés Sajtóirodája

Brüsszel/Luxembourg, 2016. május 23., hétfő (MTI) – A kötelező betelepítés elfogadhatatlan, a betelepítésnek csak önkéntes alapon lehet helye, a tervezett pénzbeli szankcionálás pedig nem európai szolidaritás, hanem annak megcsúfolása – jelentette ki felszólalásában Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európai Unió parlamenti elnökeinek luxembourgi konferenciáján hétfőn.

 

Az MTI-hez írásban eljuttatott felszólalásban Kövér László úgy fogalmazott: “a szankcionálással és az uniós források megvonásával való fenyegetőzés nem vall demokratikus hajlamokra.” Ez ugyanaz az erőpolitika, amit a magyaroknak 1990 előtt egy másik unió részéről már megtapasztaltak – hangsúlyozta.

Kijelentette: Magyarország hajlandó anyagi áldozatot vállalni és kész segítséget nyújtani minden olyan esetben, amely a válságnak az Európán kívüli megoldását célozza.

Elmondta, hogy Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottságnak a dublini rendszer megreformálására tett javaslatával, amely nem a tagállamok konszenzusán alapul.

Úgy vélekedett: a migráció Európa számára elsődlegesen biztonsági kérdés. Magyarország az Orbán Viktor miniszterelnök által bemutatott Schengen 2.0 akcióterv révén megoldást kínál Európa biztonságának megőrzésére, amelynek alapeleme a schengeni rendszer megvédésének deklarálása, a külső határok védelme.

A magyar álláspont szerint maradéktalanul biztosítani kell a hatályos európai uniós és schengeni szabályok érvényesülését, és csak ezt követően lehet elvégezni a dublini szabályok reformját – mondta.

Hozzátette: a megoldás része az is, hogy a migránsok beáramlását az Európai Unión kívül kell megállítani. Külön kell választani a védelemre szorulókat a gazdasági migránsoktól, valamint zárt uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok felállítására van szükség.

Ennek érdekében visszafogadásra és visszatérésre vonatkozó megállapodásokat kell kötni a származási és a tranzitországokkal, és ezeknek érvényt is kell szerezni – emelte ki a házelnök.

Kövér László a konferencián hangsúlyozta, hogy az Európai Uniót meg kell erősíteni.

A politikus leszögezte: szemben az “Európai Egyesült Államok” gondolatával “Magyarország az európai alaptézis pártján áll”.

“Mi az európai nemzetállamok mint tagállamok egyenjogú együttműködését tekintjük az Európai Unió alapjának” – mondta.

Úgy vélekedett: két alapértékben “nem tudunk, nem fogunk” kompromisszumot kötni: az egyik a népakarat, azaz a demokrácia érvényesülése, a másik az állami szuverenitás gyakorlása.

Kövér emlékeztetett, hogy amikor beléptünk az Európai Unióba, azért tettük, mert európai demokráciában akartunk élni, olyan rendszerben, ahol tiszteletben tartják a nép, a választópolgárok akaratát.

A házelnök úgy vélte, hogy ehhez képest a “római antitézisben” foglalt gondolat egyik képviselője, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy vélekedik, hogy az európai miniszterelnökök túlságosan hallgatnak a választóikra, és ezért nem “full time” európaiak.

“Csak az +full time+ európai politikus, aki figyelmen kívül hagyja és mellőzi az európai választópolgárok akaratát? Ez lenne a jövő?” – tette fel a kérdést felszólalásában a házelnök.

Kövér László hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unióba való belépésekor szuverenitása megosztásáról döntött és nem szuverenitása feladásáról.

“Ha a tagállamok lemondanak a jelenleg önkéntesen megosztott szuverenitásukról is, ha az európai hatalomgyakorlás nem a népuralmon, hanem a valamilyen más uralmon – például bürokraták és pénzemberek háttérmegállapodásain – alapul, ha az európai népakaratot kiiktatják, akkor ki fogja gyakorolni Európában a szuverén főhatalmat, milyen legitimáció alapján és kinek a javára?” – kérdezte a házelnök.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás