Kövér: a kötelező kvóták rendszere alkalmatlan a migrációs válság megoldására

Prága, 2016. április 27., szerda (MTI) – A menekültek elosztásának kötelező kvótarendszere nemcsak alkalmatlan a migrációs válság megoldására, hanem elfogadhatatlan precedenst is teremtene az Európai Unió föderalizációjának az irányában – vélekedett Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a Prága melletti Stirínben, ahol részt vett a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozásán.

 

“Ez egy alkalmatlan és veszélyes elképzelés, amely végül is azok malmára hajtaná a vizet, akik nem akarják az EU jövőbeni fennmaradását” – fejtette ki Kövér László a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország az EU fennmaradásának a híve. Meggyőződése azonban, hogy a többség nem kényszerítheti rá véleményét a kisebbségre, s a jelenlegi problémákat csak “egy őszinte és folyamatos párbeszéd” útján lehet megoldani.

A tanácskozáson jelen lévő házelnökök egyetértettek abban, hogy továbbra is el kell utasítani a Brüsszel által szorgalmazott kötelező kvótarendszert, s a migrációs probléma megoldásának kulcsa a külső schengeni határok védelme. Kövér László kifejtette: elfogadhatatlan, ha valaki nemzetállami szinten milliókat hív meg Európába, majd az ideérkezetteket szét akarja osztania az uniós tagállamok között.

A tanácskozáson a cseh, a lengyel és a magyar parlament házelnökei mellett részt vett Claude Bartolone, a francia nemzetgyűlés elnöke is. Szlovákiát a kórházi kezelésen lévő Andrej Danko házelnök helyett Peter Weiss, az ország prágai nagykövete képviselte. Claude Bartolone a tanácskozáson ismertette Franciaországnak a migrációs kérdésben elfoglalt álláspontját.

Milan Stech, a cseh szenátus elnöke szerint a résztvevők megvitatták az Európai Unió helyzetét és jövőjét is, valamint a nemzeti parlamentek szerepét a szervezetben.

Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke és mások is azt hangsúlyozták, hogy alapvetően nem az EU szabályainak a megváltoztatására lenne szükség, hanem a már létező szabályok következetes betartására.

Minden házelnök fontosnak mondta a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – együttműködését és síkraszállt ennek folytatása és megerősítése mellett.
“A nemzetközi helyzet rendkívül összetett. Meg kell felelnünk a kihívásoknak” – szögezte le Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke.

“A V4-ek csoportja életképes, és egyetértés van köztünk az együttműködés fenntartását illetően” – jegyezte meg a magyar Országgyűlés elnöke.

Kövér László a kibővített visegrádi találkozót követően csütörtökig marad Prágában, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytat cseh partnereivel.

Szerda délután Jan Hamácekkel, a cseh parlament képviselőházának elnökével tárgyalt, majd Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel is találkozott. Milan Stecchel, a cseh szenátus elnökével csütörtökre van betervezve a találkozó.

Az Országgyűlés elnöke szerdán kora este Prágában a Kisoldali téren felavatja II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem felújított emléktábláját. A fejedelem prágai diákéveire emlékeztető kétnyelvű – cseh és magyar – emléktáblát 1985-ben leplezték le a Kisoldali téren volt jezsuita rendház és professzori kollégium falán. Ez volt az első, magyar nyelvű szöveget is tartalmazó emléktábla a cseh fővárosban.     II. Rákóczi Ferenc felújított emléktáblájának felavatása után Kövér László prágai magyarokkal találkozik.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás