Kovács Zoltán: A tavaly ősszel Európába érkező menekültek száma miatt nem Magyarország a felelős

Kovács Zoltán kormányszóvivő
Kovács Zoltán kormányszóvivő, forrás: kormany.hu

Bécs, 2016. június 6., hétfő (MTI) – A tavaly ősszel Európába érkező menekültek száma a befogadásukra vonatkozó németországi bejelentést követően ugrott meg jelentősen, így e helyzet miatt nem Magyarország a felelős – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn Bécsben a bécsi magyar nagykövetségen, az osztrák és a külföldi média képviselőinek tartott háttérbeszélgetésen.

 

A kormányszóvivő arra reagálva közölte ezt, hogy a német Bild című lap korábban azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta volna a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. A cikkben az is szerepelt, hogy német kormányzati körök néhány ezer menekülttel számoltak, osztrák kormányzati körök megítélése szerint a magyar miniszterelnök tudatosan igyekezett a valósnál kisebbnek beállítani a menekültek számát.

Nincs értelme belemenni a számháborúba, hiszen el lehet kezdeni elmélyedni a bonyolult részletekben, például arra vonatkozóan, hogy mikor jelezte Magyarország a menekültáradat nagyságát, és milyen információ volt a különböző hatóságok birtokában, azonban csak meg kell nézni, mit mutatnak a számok a “félreértelmezhető” német bejelentés előtt és után – vélekedett Kovács Zoltán.
Ez pedig mindent elmond arról, hogy pontosan kinél kell keresni a felelősséget, ez az állam pedig nem Magyarország – hangsúlyozta a szóvivő.

Kovács Zoltán szerint Magyarország a kerítés építése előtt és után is betartotta az európai szabályok által biztosított kereteket. Az igazi választóvonal azok között van, akik megpróbálják betartani ezeket a szabályokat és azok között, akik időről-időre – érdek, közhangulat, vagy a politikai felfogás alapján – figyelmen kívül hagyják és tudatosan áthágják őket.

Magyarország a határvédelemre összpontosít, és csak azokat az embereket akarja beengedni, akik jogosultak erre, különben az a helyzet áll elő, mint 2015-ben – jelentette ki a háttérbeszélgetésen Kovács Zoltán és arról is beszélt, hogy a visszatoloncolás nem működik, hiszen sok ezer menekült marad Európában.

Egy kérdésre válaszolva az új osztrák kancellár, Christian Kern a magyar menekültpolitikát bíráló kijelentéseire utalva úgy értékelte: sajnálatos, hogy egyelőre nem látni jelét annak, hogy a kancellár által képviselt út eltérne lemondott elődje, Werner Faymann nyilatkozataitól.
“Nincs szükség arra, hogy tiszteletlenül beszéljünk egymással” – mondta a kormányszóvivő.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás