Kósa: Röszkén ülésezik hétfőn a honvédelmi bizottság

Kósa Lajos
forrás: hirado.hu

Budapest, 2016. július 13., szerda (MTI) – A röszkei határátkelőhöz hívta össze a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését július 18-ára, hétfőre a testület fideszes elnöke, Kósa Lajos.

 

A politikus, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kihelyezett tanácskozáson a magyar-szerb határ szerb oldalán kialakult helyzetről akarnak tájékozódni, arról, hogy “Magyarországnak vannak-e feladatai pluszban, a schengeni övezet megvédésén túl, a migrációval kapcsolatban”.

Kósa Lajos azt mondta, Magyarország – szinte egyedüliként – betartja a migránsokkal kapcsolatos összes nemzetközi jogszabályt, a schengeni és a dublini egyezményből fakadó feladatokat egyaránt. Így Magyarországra, azaz az Európai Unió schengeni övezetének területére illegálisan senki sem léphet be – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy amíg egy menekültkérelmet nem bírálnak el, és az illető nem jogosult belépni a schengeni zónába, addig Magyarország megakadályozza a határ illegális átlépését.

A frakcióvezető visszautasította azokat a különböző szervezetek által megfogalmazott, “minden alapot nélkülöző állításokat”, amelyek a magyar hatóságok túlkapásairól, visszaéléseiről szólnak. Magyarország az EU azon kevés országai közé tartozik, amely a humánus elbánás mellett a nemzetközi egyezmények betartására is kínosan figyel – mondta.

A politikust reagáltatták a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport beszámolójára, amely szerint Magyarország határán zaklatják a migránsokat. Kósa Lajos ezt úgy kommentálta: a “teljes mértékben bevándorláspárti” HRW egy “végletekig elfogult szervezet, és egy teljesen világos és meghatározott finanszírozási kapcsolat van a HRW és Soros György között”, így “a szavahihetőségük Magyarországot illetően kérdéses”.

Kérdést kapott továbbá a magyar-osztrák határ osztrák oldalán rendszeres határellenőrzésekkel összefüggésben is. Erre azt mondta, Ausztria betartja az ideiglenes határellenőrzés visszaállításának feltételeit, de “joggal gondoljuk azt, hogy ez inkább a magyarok bosszantására van, mint az osztrák határ védelmére”.

Kósa Lajos arra is reagált, hogy a Jobbik ötpárti egyeztetést kezdeményezett az EU jövőjéről. Erre azt mondta, hogy a parlament európai ügyi bizottságában lehet megvitatni ezt a kérdést, ötpárti tárgyalás összehívásának “semmi értelme”.

Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz cég végzi el négy honvédségi helikopter nagyjavítását, a honvédelmi bizottság elnöke azt mondta: az orosz cég tette a legjobb ajánlatot, ráadásul a helikopterek is orosz gyártmányúak. Arról még nincs döntés, hogy hány helikoptert kell majd vásárolni – tette hozzá.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalt ért korrupciós vádakat firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: a szocialisták, mikor még kormányon voltak, a titkosszolgálaton keresztül megbízták Portik Tamást, hogy bűnözői körökkel szövetkezve próbáljon meg lejáratni fideszes politikusokat. “Annak megvolt akkor az első fejezete, most megvan a második” – mondta, hozzátéve: úgy látszik, “a régi szövetségek a magyar alvilág és a szocialisták között nem évültek el (…), ezek a kijelentések inkább a szocialisták és a magyar alvilág szoros kapcsolatát és együttműködését támasztják alá, semmint azokat a képtelen vádakat, amelyeket megfogalmaznak”.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás