Kósa: kétségbeejtő a helyzet, Brüsszel tehetetlen

Halász János; Kósa Lajos
Balatonfüred, 2016. szeptember 7. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetõje sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kihelyezett évadnyitó frakcióülésének kezdete elõtt Balatonfüreden 2016. szeptember 7-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Balatonfüred, 2016. szeptember 9., péntek (MTI) – Kétségbeejtőnek tartja az illegális bevándorlással kapcsolatos brüsszeli álláspontot Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

 

A politikus pénteken Balatonfüreden, a Fidesz-KDNP évadnyitó – jórészt a migrációval foglalkozó – frakcióülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az európai emberek nem értik, hogy Brüsszel miért tehetetlen a migrációs válság kezelésében. A migrációt meg kell állítani, és ki kell mondani: ne a bajt hozzuk Európába, hanem a segítséget vigyük oda, ahonnan a migránsok jönnek – fogalmazott.

Kósa Lajos szerint azonban a magyarok szerencsés helyzetben vannak, mert – Európában szinte példátlan módon – véleményt mondhatnak a migrációról az október 2-i kvótareferendumon, amelyen “nemmel kell szavazni”.

Az Európai Bizottság több lépésben is előkészíti a kötelező betelepítési kvótát – folytatta -, amely felső korlát nélküli, arra ugyanis senki nem tud válaszolni, hány migránst kellene befogadni. “A felső határ a csillagos ég?” – tette fel a kérdést.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy hazugságnak bizonyultak a baloldali politikusok érvei a migráció jótékony hatásáról, a bevándorlás ugyanis nem oldja meg sem a munkaerőpiaci, sem a népesedési problémákat. Ráadásul a migrációval a bűnözés is nő – tette hozzá, hivatkozva a frakcióülésen elhangzott belügyminiszteri tájékoztatásra.

A magyar-szerb határra tervezett harmadik kerítésről Kósa Lajos kérdésre azt mondta: az új kerítés azt a célt szolgálná, hogy megkönnyítse a rendőrség és a honvédség munkáját, az elfogás ugyanis lényegesen könnyebb kettős határbiztosítással. Ezért ezt elsősorban a határsértés szempontjából veszélyesebb helyekre kellene majd telepíteni. További részleteket kerítésügyben nem közölt arra hivatkozva, hogy nem akarják tájékoztatni a sajtón keresztül az embercsempészeket.

A frakcióülés más témáiról beszámolva megerősítette, hogy egyhangúlag támogatták Kardkovács Kolos jelölését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa új tagjának. A parlamenti döntés hétfőn várható.

Emellett a képviselőcsoport úgy határozott: javasolja a kormánynak, hogy bár a földárverések lezárultak, tartsa fenn azt a hitelkonstrukciót, amely kifejezetten a kisméretű gazdaságoknak és a földbirtoklási limitet el nem ért gazdáknak ad lehetőséget a további földpiaci jelenlétre, igaz most már nem állami árveréseken, hanem a normál kereskedelemben. Továbbra is cél ugyanis, hogy a kisméretű gazdaságok legyenek többségben, a nagyüzemi birtokok aránya pedig 20 százalék körül legyen – közölte.

Az őszi jogalkotási tervekről tudatta: várható előterjesztés a rendőri jogállási törvény módosításáról, a polgári törvénykönyv felülvizsgálatáról, valamint a munkaügyi és a közigazgatási bíróságok átszervezéséről is. Utóbbival kapcsolatban utalt arra a vitára, hogy létezik-e egyáltalán elkülönült jogágként munkaügy és hozzá kapcsolódó munkaügyi bírósági rendszer.

A kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők felmentését a frakcióvezető kérdésre úgy kommentálta: azt a tény senki sem vitatta, ami alapján az eljárás indult, vagyis hogy Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007-2009 közötti főigazgatója egy orosz titkosszolgálati hátterű céget vitt be a magyar szolgálatok egyik épületébe, hogy a személyzetet hazugságvizsgálatnak vesse alá. “Ha nem is ítélik el őket, azt a következtetést mindenképpen le lehet vonni: Isten őrizzen, hogy ilyen típusú politikai mozgalmak (…) valaha is az ország biztonságáért legyenek felelősek” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke sajtószemlét készített a börtönben ülő Portik Tamásnak, Kósa Lajos azt válaszolta: régóta köztudomású, hogy a magyar baloldal és a szervezett alvilág összeér.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az illegális bevándorlással kapcsolatban a tájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány nemcsak biztosan védi a határokat, hanem emberséges is közben, szerződést kötött ugyanis karitatív szervezetekkel, amelyek segítséget nyújtanak a rászorulóknak. Emellett a magyar kabinet közel-keleti iskola- és kórházépítést is támogat.

A háromnapos frakcióülés másik fő témájáról, a családpolitikáról szólva a kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a demográfiai helyzet az első számú nemzeti sorskérdés. Jelezte: emelkedik a termékenységi arányszám, nő a házasságkötések száma, a családtámogatások mértékében pedig Magyarország a negyedik helyen áll az Európai Unióban. A kormányzat családpolitikai intézkedései közül kiemelte a munkahelyvédelmi akciót, a gyed extrát, a bölcsődei fejlesztéseket és a gyermekétkeztetésre szánt források jelentős emelését.

A KDNP őszi tervei közül megemlítette: a frakció javaslatot fog tenni a családi csődvédelemmel kapcsolatos jogszabály-módosítására, hogy gördülékenyebb legyen ez az intézmény.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás