Kontrát: határozottan visszautasítjuk a valótlan állításokat

Kontrát Károly
kép forrása: www.youtube.com

Budapest, 2016. július 14., csütörtök (MTI) – Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint fel kell lépni a valótlan állításokkal szemben, amelyek Magyarország, a magyar hatóságok jó hírnevét sértik, ezért – mint mondta – a Human Rights Watch (HRW) megalapozatlan állításait is határozottan visszautasítjuk.

 

Az államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a HRW nemzetközi jogvédő csoport szerdán közzétett beszámolójában azt írta: Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedékkérelmeket.

Kontrát Károly kijelentette: Magyarországot a schengeni határ megvédése és a menekültellátásban nyújtott teljesítménye miatt inkább dicséret illetné. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő, a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, ezeket mindenkinek be kell tartania, és ebből a jövőben sem engednek.

Kifejtette: Magyarország jelenleg is jelentős erőfeszítéseket tesz az EU külső határa, a déli határok és a magyarok védelméért, és ehhez elsősorban nemzeti forrásokat használ fel. Igénybe veszi ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatokat is, így a nap folyamán Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter Röszkén tárgyalt osztrák kollégáikkal, hogy összehangolják fellépésüket az illegális migrációval szemben. Az osztrák miniszterek magyarországi egyeztetése a magyar fellépés elismerése is – vélekedett. Hozzátette: a schengeni határ eredményes megvédése Ausztriának is érdeke.

Az államtitkár közölte: Magyarország betartja a schengeni szabályokat és a genfi egyezményt, a HRW pedig azt kéri számon, hogy miért tartják be ezeket az előírásokat, miért nem elnézőek az illegális migránsokkal. A határátkelőhelyeken és a tranzitzónákban a legális belépés lehetősége adott, ahogyan a jogszerű menedékkérelem benyújtására is van lehetőség – mutatott rá.

Mint mondta, Magyarország jelentős terhet vállal, 140 ezer forintot költ havonta egy migráns ellátására, ami jóval meghaladja a magyar minimálbér összegét. Ezért az összegért a migránsok kapnak egyebek mellett szállást, naponta háromszor ételt, higiéniai csomagot, orvosi ellátást és szükség esetén gyógyszereket – közölte. Kontrát Károly véleménye szerint a Magyarország által nyújtott menekültügyi ellátás kiállja a próbát, ennél többet sehol nem kapnak a hasonló helyzetben lévők.

Kontrát Károly kitért arra: 2015-ben 5,4 milliárd forintot, idén eddig pedig 4,3 milliárdot költöttek a bevándorlók ellátására, és meglátása szerint ez olyan összeg, amelyet “nem kell szégyellni”.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar rendőrök idén 17 790 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek, és négy esetben nyolc migráns tett panaszt bántalmazás gyanújával, de nem találták megalapozottnak ezeket a panaszokat. Az új szabályozás alapján 664 embert tartóztattak fel, ők önként, ellenszegülés nélkül eleget tettek a felszólításnak, és magyar területre kísérték vissza őket – magyarázta.

Kontrát Károly visszautasította azt az állítást is, hogy bántalmaznák a migránsokat. Mint mondta, humánus, méltányos eljárásban van részük.

Kérdésre közölte: a sorozatos bírálatok hátterében a kvótareferendum kiírása állhat.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás