Kiemelten támogatja a kormány a déli határnál dolgozó karitatív szervezeteket

Soltész Miklós; Gyõri-Dani Lajos
Röszke, 2016. június 13. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkár, a Karitatív Tanács (KT) elnöke (b) és Gyõri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetõ alelnöke (j) beszámol a karitatív szervezetek déli határnál végzett munkájáról és kormányzati támogatásáról, a röszkei határnál tartott sajtótájékoztatón 2016. június 13-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2016. június 13., hétfő (MTI) – A kormány kiemelt támogatást ad a Karitatív Tanács (KT) öt, a déli határnál, illetve az országban működő befogadó állomásokon dolgozó tagszervezetének – közölte az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Röszkén.

 

Soltész Miklós, aki a KT elnöki posztját is betölti, elmondta: a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak (MMSZ), a Katolikus Karitásznak, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek 50-50 millió forintot biztosít, hogy folytassák korábban megkezdett munkájukat az ország határához érkező migránsok, elsősorban családok, gyerekek, idősek és betegek ellátásában.

A szervezetek a határ mentén, illetve a szomszédos országok területén – jelenleg Szerbiában -, valamint Bicskén és Fóton segítik azokat, akik valóban rászorulnak – tudatta az államtitkár.
Kifejtette, bár az elmúlt évihez képest csendesebb a déli határ és a tranzitzónák környéke, összességében nem csökken a migráció tömege, idén már 15 ezren lépték át illegálisan Magyarország határát.

A kormány következetes kiállt amellett, hogy a határokat és az országot meg kell védeni, kitart amellett, hogy semmilyen kötelező betelepítési kvótát nem fogad el, és fontosnak tartja azt is, hogy a problémákat a keletkezésük helyén kell megoldani – hangsúlyozta Soltész Miklós, emlékeztetve arra, 120 millió forint kormányzati támogatást kapott a katolikus egyház, hogy helyben segítse a keresztény családok gyermekeinek oktatását.

Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke elmondta, a szervezet munkatársai elsősorban egészségügyi ellátást biztosítanak hetente két-két napon a röszkei és a tompai tranzitzónánál a menedékkérelmük benyújtására várakozó migránsoknak. A hosszú – akár több hónapos – út után a határhoz érkező emberek szinte mindegyike valamiféle problémával küzd, jellemzőek a megfázások, az emésztőrendszeri fertőzések, illetve a különböző kisebb sebek a végtagokon. A várakozó családok gyermekeinek tápszert és pelenkát is adnak – tette hozzá a szakember.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás