A Kennedy Bátorság Díjat a connecticuti kormányzó kapta, mert állama szíriai menekülteket fogadott be

A Kennedy Bátorság Díjat a connecticuti kormányzó kapta, mert állama szíriai menekülteket fogadott be
forrás: www.flickr.com

Washington, 2016. május 1., vasárnap (MTI) – Connecticut állam demokrata párti kormányzója kapta meg vasárnap Bostonban az egykori amerikai elnökről, John Fitzgerald Kennedyről elnevezett Bátorság Díjat.  

 

A minden évben odaítélt díjat az idén Dannel P. Malloy-nak adták át. Az indoklás szerint azért, mert támogatta szíriai menekültek letelepedését az Egyesült Államokban, és tavaly novemberben személyesen intézkedett, hogy fogadjanak be Connecticut államban egy szír családot, azt követően, hogy Indianában Mike Pence ottani republikánus kormányzó a kisgyermekes házaspár letelepedési kérelmének elvetésére utasította a helyi hatóságokat.

Malloy, aki egyúttal a Demokrata Kormányzók Szövetségének elnöke is, nagy megtiszteltetésként értékelte a díjat.

“Nem volt nehéz döntés” – mondta, és fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindig is a befogadó társadalom híve volt, olyan társadalomé, amelyben az emberek elismerik a mások iránti kötelezettségeiket.     Dannel P. Malloynak ez a második kormányzói ciklusa, ám Connecticut államnak nem ő az első kormányzója, akit kitüntettek ezzel a díjjal. 1992-ben a független Lowell P. Weicker kapott Bátorság Díjat, a személyi jövedelemadó bevezetéséért.

A Bátorság Díjat 1989-ben alapította a Kennedy-család, és a meggyilkolt elnök emlékére minden évben azoknak adják át, akik valamilyen ügyben nagy politikai bátorságról tettek tanúbizonyságot. Kennedy elnök ugyanis az egyik legnagyobb erénynek éppen a politikai bátorságot tartotta, 1957-ben Pulitzer-díjat is kapott azért a könyvéért, amelyben nyolc olyan amerikai szenátor portréját írta meg, aki a karrierjét is kockára tette a közjó érdekében.     A díjkiosztó ünnepséget, mint minden évben, ezúttal is a bostoni Kennedy Elnöki Könyvtárban tartották.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás