Kell egy “B-terv” az EU-Törökország megállapodás bukásának esetére

Jannisz Muzalasz
kép forrása: nava.hu

Berlin, 2016. augusztus 3., szerda (MTI) – A görög bevándorlásügyi miniszter szerint ki kell dolgozni egy “B-tervet” arra az esetre, ha elbukik a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás.

 

Jannisz Muzalasz a Bild című német lap online kiadásában szerdán idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy az athéni vezetés “nagyon aggódik” és úgy látja, “mindenképpen kell egy B-terv”.

A német kormánykoalíció pártjai között – szerdai nyilatkozatok alapján – nincs egyetértés az ügyben. A jobboldali CDU egyik tekintélyes politikusa, Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy folytatni kell a megállapodás végrehajtását.

Kiemelte, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő belpolitikai tevékenységében “sok minden nincs rendben”, a menekültválság ügyében kötött megállapodás viszont hozzájárul az emberkereskedők elleni küzdelemhez és a hárommillió törökországi szír menekült helyzetének javításához.

Ezt a két témát – a török belpolitikai fejleményeket és a menekültügyi megállapodást – pedig nem szabad “összekeverni”.
Azonban a török állampolgárok nem kaphatnak uniós vízummentességet, ha országukban megsértik az emberi jogokat – jegyezte meg a CDU-s politikus.

A koalíciós társ szociáldemokratáktól viszont (SPD) Bärbel Kofler, a kormány emberi jogi megbízottja egy lapinterjúban sürgette a megállapodás felülvizsgálatát. Mint mondta, a megállapodás előfeltétele a jogállamiság érvényesülése, ez azonban Törökországban “jelenleg nem biztosított”, ezért “helytelen, ha kiszervezünk jogállami döntéseket” Törökországba.

Az SPD-s politikus szerint a berlini vezetésnek át kell gondolnia, hogy milyen más megoldásokat lehet alkalmazni. Szóba jöhet például a közel-, és a közép-keleti térségben működő nagykövetségek kapacitásának növelése, hogy a menedéket kereső emberek ezeken a külképviseleteken nyújthassák be menedékkérelmüket – mondta az emberi jogi kormánymegbízott.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban hétfőn kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország “arra kényszerül”, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól. Aláhúzta, hogy az ankarai kormány konkrét menetrendet akar látni. “Ez jelentheti október elejét vagy közepét is – de a dátum lefektetését várjuk” – mondta.

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás