A kapacitásoknak megfelelően osztják el a migránsokat a szerbiai befogadóközpontokban

Nenad Ivanisevic
kép forrása: rs.n1info.com

Belgrád, 2016. október 25., kedd (MTI) – A befogadóközpontok kapacitásának megfelelően osztják el a migránsokat Szerbiában a hideg idő közeledtével, hogy elkerüljék a túlterheltséget, illetve azt, hogy a migránsoknak sátorban kelljen aludniuk.

 

A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a szabadkai központban 150 migráns maradt, a többieket az ország többi központjába szállították, hogy fedett, meleg helyet biztosítsanak számukra.

A szabadkai befogadóközpontban legfeljebb kétszáz ember számára van hely, a nyár folyamán azonban az is előfordult, hogy ötszázan tartózkodtak az intézmény területén. A migránsokat a határ közelsége vonzza a szabadkai központban, azt remélik, ha közelebb vannak a magyar határhoz, előbb átjuthatnak. Ugyanez az oka annak is, hogy sokan a határsávban telepedtek le, és csak a csökkenő hőmérséklet, valamint az esőzések tudták őket a befogadóközpontba terelni.

Nenad Ivanisevic szociális ügyi államtitkár a Magyar Szó című újvidéki napilapnak elmondta: körülbelül hatezer migráns tartózkodik az ország területén, és ennyi embert el tudnak szállásolni a tucatnyi befogadóközpontban. Megfogalmazása szerint nincs szükség újabb központok nyitására, Szerbia nem szándékozik ennél több embert befogadni.

Magyarország naponta 30 menedékkérelmet fogad, így sok időbe telik, amíg elbírálják mindenki kérelmét – magyarázta az államtitkár, aki elmondta, hogy az Európai Unió tárgyalásokat folytat Afganisztánnal és Pakisztánnal a toloncegyezményről, Szerbia pedig azt szeretné, ha őt is bekapcsolnák ezekbe a tárgyalásokba.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás