Kalinák: Szlovákia nem fogad be más menekülteket a hazatért asszír keresztények helyett

Robert Kaliňák
kép forrása: commons.wikimedia.org

Pozsony, 2016. május 18., szerda (MTI) – Szlovákia nem fontolgatja, hogy újabb menekülteket fogadna be azoknak az asszír keresztényeknek a helyébe, akik a napokban önszántukból visszatértek hazájukba – mondta Robert Kalinák belügyminiszter szerdán a kormány ülése után.

 

Szlovákia tavaly decemberben fogadott be 25, Moszul környékéről származó iraki családot, összességében 149 asszír keresztényt. A másfélszáz iraki közül a napokban 21-en önszántukból visszatértek hazájukba. A hazatérők távozásukat a befogadó országban tapasztalt kulturális különbségekkel indokolták, illetve azzal, hogy honvágyuk volt.

“Nem számolunk semmilyen helyettesítéssel, mivel az óriási munkával jár” – idézte Robert Kalinák kijelentését a TASR közszolgálati hírügynökség. Kalinák hozzátette: jelenleg nem lát teret arra, hogy Szlovákia növelje integrációs kapacitását.

A decemberben befogadott irakiakat először a kelet-szlovákiai Homonnán (Humenné) lévő menekülttáborban, majd a három hónapig tartó integrációs folyamat után Nyitrán és környékén helyezték el, a nyitrai püspökség által rendelkezésre bocsátott ingatlanokban. A belügyminisztérium közlése szerint a Szlovákiában maradt irakiak közül a gyerekek a környékbeli iskolákban már bekapcsolódtak az oktatási folyamatba, a felnőtteknek pedig lehetőséget biztosítottak a nyelvtanulásra, valamint a kapcsolatfelvételre lehetséges jövőbeni munkaadóikkal.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás