Jordániai uralkodó: elismerés jár Angela Merkelnek menekültpolitikájáért

II. Abdalláh jordániai király
kép forrása: commons.wikimedia.org

Berlin, 2016. október 7., péntek (MTI) – Tisztelet és megbecsülés illeti meg Angela Merkelt menekültpolitikájáért – jelentette ki II. Abdalláh jordániai király pénteken Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt.

 

A közel-keleti arab ország uralkodója a kancellári hivatalban Angela Merkel társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy hálás Németországnak, amiért segít viselni a menekültválság terheit. A német kancellár és kormánya “magasra helyezte az erkölcsi mércét” a menekültek németországi befogadásával, és a szíriai polgárháborúból menekülő embereket befogadó térségi országok támogatásával.

Angela Merkel rövid nyilatkozatában kiemelte, hogy az alig nyolcmillió lakosú Jordánia 700 ezer szíriai menekültet fogadott be. Helyzetük a  februári londoni adományozói konferencia óta javult, így több gyermek járhat iskolába és több felnőtt vállalhat munkát. Ezek azonban csak az első lépések, és Németország folytatja Jordánia támogatását – mondta a kancellár.

II. Abdalláh és felesége, Rania királyné a harmincéves háborút lezáró 1648-as vesztfáliai béke emlékére a 350. évfordulón, 1998-ban alapított Nemzetközi Vesztfáliai Békedíj (Internationaler Preis des Westfälischen Friedens) átvételére látogatott Németországba. Az elismerést szombaton veszi át Münsterben, a díjazottat Joachim Gauck német államfő és a szövetségi parlament (Bundestag) szociáldemokrata (SPD) frakciójának vezetője, Thomas Oppermann méltatja.

A 100 ezer euróval járó elismerés az egyik legrangosabb német békedíj, minden második évben ítélik oda, az eddigi díjazottak között van Helmut Kohl volt német kancellár, Václav Havel néhai cseh köztársasági elnök és Carla del Ponte, a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljárni hivatott, hágai székhelyű nemzetközi ENSZ-törvényszék (ICTY) volt főügyésze.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás